PolitikaPreporučeno

Le Pen ‘nikad bliže pobjedi’ | predsjednički izbori u Francuskoj

Marine Le Pen/YouTube

Francuski predsjednik Emmanuel Macron u petak se u zadnjem intervjuu ususret prvom krugu predsjedničkih izbora dodvoravao mlađim i progresivnijim biračima uslijed iznenađujućeg rasta podrške kandidatkinji krajnje desnice Marine Le Pen.

“Kada je u pitanju ispravljanje društvenih nejednakosti u njihovom korijenu, mi smo započeli posao, ali smo jako daleko od postizanja uspjeha,” rekao je u podugačkom razgovoru za online izvor vijesti Brut u kojem je zavjetovao i snaženje borbe protiv klimatskih promjena.

>>>Francuska covid potvrde ukida 14. ožujka

Manje od 48 sati prije otvaranja birališta, Macronova pobjeda više nije “čista računica”. On je još uvijek u prednosti, no posljednje ankete bilježe uspon Le Pen koja se u pojedinim ispitivanjima preuzimanju dužnosti približila do margine pogreške.

“Teška utrka”

Primjerice, u petak objavljeno istraživanje BFM televizije podršku Le Pen u izglednom drugom krugu stavlja na 49%, što je njezin najbolji rezultat u povijesti. Macron je u poredbi s prijašnjom anketom izgubio dva postotna boda, i kotira na 26%, dok je Le Pen osvojila 2 boda i uživa podršku 25% ispitanika.

Reuters piše da navedeno i druga komplementarna istraživanja nekoliko sati prije izborne šutnje izazivaju nelagodu u pobornika aktualnog predsjednika.

>>>Macron i Le Pen pozvali na suzdržanost u izjavama koje ‘dolijevaju ulje na vatru’ | rat u Ukrajini

“Mislim da ćemo biti OK, ali će ova (utrka) biti teška,” rekao je za agenciju jedan o njegovih ministara uvjetujući anonimnost.

Stratezi zaduženi za Macronovu kampanju u posljednjim su tjednima upozoravali da on mora potaknuti što širu biračku masu jer bi prednost izazivačice u prvom krugu mogla dodatno galvanizirati birače.

Le Pen je u predizbornoj kampanji utišala uobičajenu, nacionalističku retoriku, i kampanju povela na socijalnim pitanjima i osipanju potrošačke moći. Ona je zavjetovala porezne olakšice i jačanje socijalnih prava, što je izazvalo zabrinutost na financijskim tržištima.

>>>Gorljiv i polarizirajući krajnji desničar Zemmour remeti francusku predsjedničku utrku

Analitičari procjenjuju da je usponu pomogao i radikalni rival s krajnje desnice Eric Zemmour čija su prijeporna gledišta i izjave njezinu kampanju gurnula prema glavnoj struji. Brojni ulijevo ustrojeni birači anketarima su rekli da, za razliku od 2017. godine, neće glasati za Macrona samo kako bi osujetili njezinu pobjedu.

“Oni neće nužno glasati za Marine Le Pen, ali oni ne žele glasati za Emmanuela Macrona,” rekao je Jean-David Levy, zamjenik ravnatelja instituta za ispitivanje javnog mnijenja Harris Interactive. “Marine Le Pen nikada nije bila tako sposobna pobijediti na predsjedničkim izborima.”

“Osvajački duh”, zaokret ulijevo

Macron je u petak izrazio žaljenje zbog kasnog ulaska u kampanju uslijed frenetičnih diplomatskih aktivnosti povezanih s ratom u Ukrajini.

“Činjenica je da sam (u kampanju) ušao čak i kasnije nego što sam želio,” rekao je, dodavši da je zadržao “osvajački duh”.

“Tko je mogao očekivati da ću prije šest tjedana odjednom započeti s političkim skupovima, da ću se fokusirati na domicilna pitanja kad je u Ukrajini započeo rat,” rekao je prije u petak u nastupu za RTL radio.

>>>Desni centar čvrst, rekordno niska izlaznost frustrira Le Pen | regionalni izbori u Francuskoj

Izrazito neuobičajeno i uočljivo, Macron je nakon pet godina dodvoravanja biračima s desnog centra u finišu prvog kruga iznenada izmijenio smjer i biračima počeo govoriti da će ih zaštiti od rastućih životnih troškova i opasnosti koju podrazumijeva pobjeda “rasističke” Le Pen.

“Njezini se temelji nisu izmijenili: to je rasistički program koji cilja na podjelu društva i izrazito je brutalan,” rekao je.

Le Pen je za radio-televizijsku mrežu Franceinfo odgovorila kako je “šokirana” optužbama. Potom ih je odbacila karakterizirajući predsjednika kao “agresivnog” i “grozničavog”.

Rekla je da njezin program, koji uključuje izmjenu francuskog ustava s člankom o “nacionalnim prioritetima”, ne diskriminira ljude na osnovi njihova porijekla – dok god posjeduju francusku putovnicu.

Poigravanje strahom

Macron je zadnji intervju ususret nedjeljnom glasanju iskoristio za reiteraciju upozorenja o usponu krajnje desnice.

“Oni igraju sa strahom,” rekao je za Brut u apelu ulijevo ustrojenim, progresivnim i mlađim biračima. “Oni daju kratkoročne prijedloge, čije je financiranje ponekad potpuno nejasno.”

Posljednja istraživanja ukazuju da odluku za koga će glasati još nije donijela oko trećina glasača. Analitičari kažu da trend uobičajeno pogoduje kandidatima s realnim šansama za ulazak u drugi krug u kojem neodlučni posežu za onim što nazivaju “korisnim” ili strateškim glasanjem.

>>>Prosvjednici protiv covid režima probili policijske blokade, preplavili Pariz | VIDEO

Uz Macrona i Le Pen, ankete bilježe uspon Jean-Luc Melenchona s krajnje lijevog političkog spektra koji ususret izbornoj šutnji uživa podršku oko 17% ispitanika.

Pratite nas na Google vijestima

Comments (1)

  1. […] Reuters piše da on više ne može računati na birače koji u drugom krugu glasaju strateški i tradicionalno priječe uspon krajnje desnice (više). […]

Comments are closed.