PolitikaPreporučeno

Desni centar čvrst, rekordno niska izlaznost frustrira Le Pen | regionalni izbori u Francuskoj

Francuska je desnica na nedjeljnim regionalnim izborima uslijed rekordno niske izlaznosti prošla lošije od očekivanja, pokazale su izlazne ankete.

Nacionalno okupljanje Marine Le Pen nije skrivalo frustraciju biračkom apatijom, prema podacima anketne agencije Elabe, na izbore je izašlo tek 31.5 posto glasača.

>>>Francuska: regionalni izbori testiraju kotaciju ‘pripitomljene’ Le Pen, slabost Macrona

“Mogu samo žaliti zbog ove građanske katastrofe, koja je u velikoj mjeri deformirala izbornu stvarnost zemlje i dala obmanjujuću ideju o političkim snagama u igri,” rekla je Le Pen. “Ako želite da se stvari promjene, izađite i glasajte.”

Prema izlaznim anketama IPSOS-a, Republikanci usidreni u desnom centru na nacionalnoj su razini osvojili 27.2% glasova, ispred Nacionalnog okupljanja s podrškom 19.3% glasača, Zelene stranke, Socijalističke partije i Macronove Republike u pokretu za koju je glasalo 11.2% biračkog tijela.

Nacionalno okupljanje je u poredbi s posljednjim izborima u 2015. godini na nacionalnoj razini izgubilo više od 7% podrške.

Propitivanje sentimenta ususret predsjedničkim izborima

Regionalni izbori, čiji se drugi krug odigrava 27. lipnja, nude uvid u raspoloženje birača ususret predsjedničkim izborima u 2022. godini.

Le Pen je u posljednjim godinama poradila na ublažavanju radikalnog imidža sebe i stranke, njezina je protuimigracijska retorika pitomija, a euroskepticizam dotjeraniji.

>>>Milijun potpisa protiv privatizacije ADP-a: nacionalni štrajk u Francuskoj

Sudeći prema prvim rezultatima, odmicanje od krajnosti nije bilo dovoljno da se osvoje birači desnog centra. Primjerice, Republikanci su u sjevernoj Gornjoj Francuskoj (Hauts-de-France) prema izlaznim anketama pobijedili s većom razlikom od očekivane.

Vodeći kandidat na sjeveru, Xavier Bertrand, koji slovi kao jedan od favorita za predsjedničkog kandidata Republikanaca, u prvim je reakcijama rekao da se desni centar pokazao kao najučinkovitiji bedem protiv krajnje desnice.

>>>Građanin ošamario Macrona | VIDEO

Vladajuća stranka predsjednika Macrona prošla je loše u skladu s očekivanjima. “Ovo je pljuska u lice,” rekla je glasnogovornica Republike u pokretu Aurore Berge.

Predsjednica Le Pen  

Aktualne ankete sugeriraju da će Le Pen u prvom krugu dolazećih predsjedničkih izbora izaći kao pobjednica zahvaljujući rastu podrške među građanima koji su umorni od kriminala, globalizacije i vladajuće elite koja je izgubila dodir s običnim pukom.

>>>Marine Le Pen mora EP-u vratiti 300.000 eura naknada za usluge ‘besposlene’ suradnice

Nacionalno okupljanje iduće će nedjelje tražiti prvu regionalnu pobjedu, u regiji Provansa-Alpe-Azurna obala u kojoj nakon prvog kruga uživa prednost, iako manju od očekivane. Ukoliko se rezultat potvrdi u drugom krugu, to će poslati signal da je Le Pen favorit predsjedničkih izbora čija se pobjeda ne može isključiti.

Pratite nas na Google vijestima

via Reuters