Politika

Zemlje koje ‘podržavaju terorizam’ ne mogu u NATO: Erdoğan

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdoğan u nedjelju je na državnoj televiziji rekao da prošlotjedni razgovori s delegacijama Finske i Švedske koje u kontekstu ruske invazije na Ukrajinu traže ulazak u Sjevernoatlantski savez (NATO) nije bio na “očekivanoj razini” i da Ankara ne može dopustiti ulazak zemljama koje “podržavaju terorizam”.

>>>Milanović dao snažne argumente za blokadu širenja NATO-a, zaštitu nacionalnog interesa, Hrvata u BiH

“Dok je Tayyip Erdoğan na čelu Republike Turske, mi definitivno ne možemo reći ‘da’ ulasku u NATO za zemlje koje podržavaju terorizam,” rekao je predsjednik prije u subotu nakon povratak iz službenog posjeta Azerbajdžanu.

Pozivajući se na dva izvora, Reuters je izvijestio da su razgovori diplomata povedeni u srijedu bili jalovi, nejasno je slijedi li nova runda.

>>>Finska ulazi u NATO u tektonskom pomaku na ‘Velikoj šahovnici’, Rusija sikće

NATO se može proširiti samo ako to prihvati svih 30 članica.

“Oni nisu pošteni niti iskreni”

Turska je zahtjev Švedske i Finske osporila argumentom da dvije zemlje služe kao utočišta osobama povezanima s Kurdistanskom radničkom strankom (PKK), paravojnom ljevičarskom organizacijom koja se bori za neovisnost Kurdistana, i drugim pojedincima koje Ankara drži prijetnjom nacionalnoj sigurnosti.

Ankara se ljuti i jer su dvije zemlje u 2019. godine zabranile izvoz oružja Turskoj.

“Oni nisu pošteni niti iskreni. Mi ne možemo ponavljati pogreške iz prošlosti povezane sa zemljama koje prigrle i hrane takve teroriste u NATO-u, koji je sigurnosna organizacija,” rekao je Erdoğan.

>>>Donacija ‘crnih sokola’, bliskost i okosnica hrvatsko-američkih odnosa | VIDEO

Švedska i Finska u posljednjim su tjednima ponovile da osuđuju terorizam i otvorile mogućnost koordinacije politike s Ankarom.

Diplomacija

Erdoğan je također rekao da želi vidjeti što skoriji kraj rata između Rusije i Ukrajine, uz ocjenu da situacija postaje sve negativnija iz dana u dan.

>>>Finska je odsječena od ruskog plina | rat u Ukrajini

“U ponedjeljak ću imati telefonske razgovore s Rusijom i Ukrajinom. Mi ćemo stranke nastaviti hrabriti da koriste puteve dijaloga i diplomacije,” rekao je prema citatu Reutersa.

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima