PolitikaPreporučeno

Koncentracija i konsolidacija ruskih snaga, osvajanje Donbasa ‘bezuvjetni prioritet’

Ruske snage kroz vikend i ponedjeljak intenziviraju napade teškom artiljerijom kako bi osvojili zadnje značajno uporište ukrajinske vojske u jugoistočnoj regiji Donbas čije je potpuno osvajanje ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov deklarirao “bezuvjetnim prioritetom”.

>>>Bitka za Sjeverodonjeck

Postojano rusko granatiranje uništilo je svu kritičnu infrastrukturu u Sjeverodonjecku, najvećem gradu koji Ukrajinci još uvijek kontroliraju u oblasti Luhansk, rekao je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij zavjetujući otpor do zadnjih snaga.

“Oštećeno je oko 90 posto zgrada. Više od dvije trećine gradskog stambenog fonda potpuno je uništeno. Nema telekomunikacija,” rekao je u televizijskom govoru. “Osvajanje Sjeverodonjecka temeljna je zadaća okupatora … Mi činimo sve što možemo da bi zaustavili napad.”

>>>Snažna ofenziva razara zapadnjačku retoriku o ukrajinskoj bojišnici, Šojgu najavio ‘pobjedu’

“Oslobađanje” Donbasa, industrijske regije u kojoj su smještene oblasti Luhansk i Donjeck čiju je neovisnost ruski predsjednik Vladimir Putin prepoznao neposredno prije 24. veljače i početka svoje “specijalne vojne operacije” u Ukrajini “bezuvjetni je prioritet” Rusije, rekao je u nedjelju Lavrov.

>>>Bitka za žilu kucavicu zadnjeg ukrajinskog otpora u Donbasu | kronologija rata u Ukrajini

Ukrajinski branitelji u objavi na Facebooku navode da su u defanzivi proveli čitavu nedjelju. Ruske su snage udarile 46 zajednica u Donjecku i Luhansku, ubijena su najmanje tri, a ranjena dva civila. Uništene su ili oštećene šezdeset dvije civilne zgrade.

Rusko granatiranje ostalo je postojano i u nekolicini drugih regija, uključujući Novi Buh, Nikolajev i Sumi. Gradsko vijeće Novog Buha, smještenog u oblasti Nikolajev, na Telegramu je navelo da je raketni napad izazvao značajnu štetu u gradskoj jezgri.

>>>Započela je ‘Bitka za Donbas’ | rat u Ukrajini

Bitka za Sjeverodonjeck, koji leži na istočnoj obali rijeke Sjeverni Donjec, aktualno je žarište istočne fronte na kojoj Rusija sustavno i postojano osvaja teritorij.

Rusija je u prvoj fazi rata odustala od osvajanja Kijeva i veliku silu koja je počivala u predgrađu usmjerila prema istoku gdje crta granice Novorusije.

U uočljivoj preinaci strategije, njezina je vojska svoju golemu vatrenu moć sada koncentrirala na relativno malo područje. Nakon pada stradalničkog grada Mariupolja, na bojišnicu stižu i pojačanja s poluotoka Krima koji je Moskva anektirala u 2014. godini.

>>>Putin kroji granice Novorusije | rat u Ukrajini

Ukrajinska vlada u posljednjim danima snaži pozive i zahtjeve za dalekometno zapadnjačko oružje kako bi zaustavila ili preokrenula plimu sukoba koji je sada u četvrtom mjesecu. Zelenskij je izrazio nadu da će zatraženo oružje biti isporučeno, “u dolazećim danima očekujem dobre vijesti,” rekao je.

Američki dužnosnici kažu da se dostava takvog oružja “aktivno razmatra”.

Analitičari Instituta za ratne studije (engl. Institute for the Study of War), trusta umova iz Washingtona, kažu da Rusija još nije stegla obruč oko Sjeverodonjecka i da su branitelji ruskim snagama nanijeli “strašne gubitke.”

>>>Navještena je ‘mogućnost’ kapitulacije | Bitka za Donbas

Druga, ruska izvješća, sugeriraju da je pad grada izvjestan i da bi Ukrajinci neposredno mogli izgubiti kontrolu nad zadnjom odstupnicom, cestom koja vodi prema zapadu.

Trust je u brifingu naveo da ozbiljne, vojne i civilne gubitke trpi i ukrajinska strana.

Analitičari pišu da je koncentracija ruske sile na Sjeverdonjeck odvukla resurse s drugih bojišnica, na kojima se fortificiraju obje strane.

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima

Grabancijaš/Reuters

Comments (2)

  1. […] ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov u nedjelju je rekao da je osvajanje Donbasa “bezuvjetni prioritet”. Ukoliko gradovi blizanci padnu, Moskva će nakon tri mjeseca rata moći proglasiti stratešku […]

  2. […] >>>Koncentracija i konsolidacija ruskih snaga, osvajanje Donbasa ‘bezuvjetni prioritet’ […]

Comments are closed.