Biznis i ekonomijaPreporučeno

Radnici Harley Davidsona pregovaraju o kolektivnom, prekarnim ugovorima   

Radnici Harley-Davidsona u Milwaukeeu i Tomahawku, Wisconsin, u utorak su odbacili prijedlog uprave o novom petogodišnjem kolektivnom ugovoru navodeći “nefinancijska pitanja” poput privremenog rada i sigurnosti zaposlenja.

Aktualni sedmogodišnji ugovor je istekao prvog travnja, ali je sindikat Harleya i Ujedinjenih teških metalaca (Harley and the United Steelworkers – USW) prihvatio njegovo produljenje do 14. travnja.

>>>Hrvatska je europski prvak u prekarnoj zaposlenosti: DZS

Predstavnik USW-a je rekao da sindikati žele zaštiti radnike zaposlene na neodređeno od otkaza i traže način da privremeno zaposleni postanu stalnozaposleni. Radnici se protive i strategiji da privremeni radnici ‘vuku’ posao od stalnih.

Patricia Sweeney zadužena za odnose Harleya s javnošću, kaže da fleksibilna radna snaga  kompaniji omogućuje da odgovori na sezonski rast potražnje, pomaže strukturi troškova i konkurentnosti.

“To nam omogućuje da učinkovito upravljamo sezonalnošću našeg poslovanja,” rekla je Sweeney za Reuters. “To je praksa koju imamo u posljednjih sedam godina.”