Biznis i ekonomijaPreporučeno

Rast prihoda i pozitivni trendovi na tržištu poštanskih usluga | HAKOM 

Hrvatsko tržište poštanskih usluga u drugom je tromjesečju zabilježilo rast u gotovo svim segmentima, izvijestila je u petak Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti (HAKOM).

U drugom tromjesečju 2021. ukupan broj poštanskih usluga veći je za 3,3 posto u odnosu na isto razdoblje lani. Na veći broj ostvarenih usluga utjecalo je povećanje pismovnih pošiljaka za 4,1 posto i paketa koji su porasli za 2,6 posto.

>>>Zaključena je 5G dražba, proračun osnažen za 359 milijuna kuna | HAKOM

Najveći udjel na tržištu, od 80,5 posto, imale su pismovne pošiljke, zatim paketi s udjelom nešto većim od 11 posto, a preostali dio odnosio se na tiskanice.

Međunarodni je promet još uvijek pod utjecajem globalne pandemije i u drugom je tromjesečju na ukupnom tržištu imao udjel od 7,8 posto, a broj usluga u tom je razdoblju povećan za 10,6 posto na godišnjoj razini.

Rast prihoda

Veći broj usluga utjecao je i na rast ukupnih prihoda koji su za 8,1 posto veći nego u istom razdoblju 2020. Od ukupnih prihoda najveći dio, oko 53 posto, ostvaren je od obavljanja ostalih poštanskih usluga, oko 41 posto od obavljanja univerzalne usluge, a preostali dio od obavljanja zamjenskih poštanskih usluga.

>>>Hrvatska pošta dobila zabranu naplate malih paketa: HAKOM

HAKOM navodi da je na kraju drugog tromjesečja poštanske usluge u Hrvatskoj pružalo 23 davatelja, od kojih je HP-Hrvatska pošta d.d. najveći s udjelom od 89,1 posto u ostvarenim uslugama, što je pet posto više nego u prethodnom tromjesečju i to zbog preuzimanja distribucije tiskanica (dnevnog tiska) od 1. travnja 2021. od davatelja Tisak plus d.o.o.

Analiza i podaci o tržištu poštanskih usluga dostupni su na mrežnim stranicama HAKOM-a.

Pratite nas na Google vijestima