FunPreporučeno

Rastuća lista odgođenih ili otkazanih happeninga: COVID-19

Zbog epidemioloških mjera u Hrvatskoj se odgađaju ili otkazuju brojni koncerti i kulturni događaji, neki poput Tvornice kulture će odluke za pojedine koncerte objaviti uskoro, a neki kao što je INmusic smatraju da kriza neće utjecati na ljetne festivale.

Nacionalni stožer za civilnu zaštitu u ponedjeljak je objavio novu mjeru za sprječavanje širenja koronavirusa. Zbog njihove preporuke o odgodi javnih okupljanja s više od tisuću sudionika, brojni su koncerti, sajmovi i skupovi otkazani ili odgođeni.

>>>Obavezna karantena za strane državljane iz žarišta, odgoda skupova s više od 1000 ljudi: Stožer

Koncertna dvorana Vatroslava Lisinskog odgodila je ili otkazala veliki broj koncerata koji su se u ožujku trebali održati u Velikoj dvorani. Među njima je koncert Marka Škugora, koji se trebao održati 17. ožujka, Koncert za život, Fio Show, Večer dalmatinskih pjesama. Odgođena je i predstava “Ježeva kućica” te program Radija KAJ – Kajkavci u Lisinskom.

Odluke o koncertima u Tvornici uskoro

Iz Koncertne dvorane Tvornica kulture izvijestili su kako će uskoro objaviti odluke za održavanje koncerata grupa Artan Lili, The Boomtown Rats, Partibrejkers i Jure Stublića & Filma, te da će se za sve koncerte nakon 4. travnja naknadno očitovati sukladno razvoju situacije.

“Tvornica kulture pridržavat će se mjera izrečenih za koncerte s preko tisuću posjetitelja, koji su u našoj organizaciji planirani od danas do 4. travnja”, priopćili su u utorak iz Tvornice.

O održavanju ili otkazivanju drugih događaja u Tvornici, koji nisu u njihovoj organizaciji, izvijestit će pojedini vanjski organizatori.

Organizatori INmusica, open-air festivala koji se od 22. do 24. lipnja održava na Jarunu, a svake godine privuče više desetaka tisuća domaćih i stranih posjetitelja, priopćili su da, prema trenutnim informacijama, koronavirus neće utjecati na ljetne festivale.

“Prema svim izjavama najuglednijih znanstvenika epidemiologa, s toplijim vremenom uz aktivne mjere suzbijanja širenja virusa vrlo je vjerojatno da će se virus povući do kraja proljeća. Zbog toga je opravdano smatrati da trenutna kriza s koronavirusom  neće utjecati na ljetne festivale na otvorenom, kao što je INmusic festival”, poručili su.

Odgođeni Zagrebdox i Pričigin

Osim koncerata, odgađaju se i drugi kulturni događaji. U Zagrebu je odgođen festival dokumentarnog filma Zagrebdox, a organizatori su izvijestili da se od danas može ostvariti povrat novca za kupljene ulaznice.

Odgađa se i Pričigin, festival pričanja priča koji se trebao održati od 17. do 21. ožujka u Splitu.

>>>Pripremili smo velik i bogat program sa 112 filmova: ZagrebDox

Također je odgođeno prvo izdanje Riječkog filmskog festivala, koje je bilo planirano od 25. do 29. ožujka.

“U skladu s trenutnim mjerama opreza pri organizaciji javnih događaja, Art-kino ne želi izlagati riziku svoje posjetitelje, goste, suradnike, djelatnike i predstavnike medija te je kao najsigurnija opcija procijenjena odgoda Festivala”, kažu u priopćenju iz Art-kina.

Odgođeni Dani arhitekata, Festival Monte Librić…

Zbog opasnosti od koronavirusa, odgođeni su i Dani arhitekata 4.0 na kojima je krajem tjedna u Šibeniku trebalo sudjelovati više od 500 hrvatskih arhitekata, a odgođen je i Festival dječje knjige Monte Librić te koncert En ten tini u Lisinskom.

Hrvatska komora arhitekata, organizator Dana arhitekata, odgodila je taj najveći stručni skup arhitekata u Hrvatskoj nakon što je šibensko-kninski Županijski stožer Civilne zaštite u utorak poslijepodne donio odluku o otkazivanju svih događaja na otvorenome i u zatvorenom prostoru.

“Svjesna važnosti suzbijanja nadolazeće zaraze koronavirusom u Hrvatskoj i opasnosti od njezinog širenja, Hrvatska komora arhitekata je, odgovorno podržavajući svaku aktivnost za zaustavljanje širenja zaraze, odmah donijela odluku o odgađanju Dana arhitekata”, stoji u priopćenju.

O novom datumu konferencije i o ostalim pojedinostima Komora će izvijestiti u sljedećim danima. Svima je zahvalila na razumijevanju zbog tih neplaniranih, kriznih okolnosti i zamolila sudionike Dana arhitekata i članove za strpljenje.

Odgođen je i 13. festival dječje knjige Monte Librić / Festival del libro per ragazzi.

Nakon što je istarski Županijski stožer Civilne zaštite uveo najoštrije mjere borbe protiv koronavirusa i do 14. travnja otkazao sve javne događaje u Istri, Udruga Sa(n)jam knjige u Istri i Zajednica Talijana Pula / Comunità degli Italiani di Pola, organizatori Festivala dječje knjige Monte Librić / Festival del libro per ragazzi, koji se 13. put trebao održati sljedeći mjesec,  donijeli su tešku, ali jedinu racionalnu odluku da se ta manifestacija odgodi.

>>>Izvanredne mjere u Puli: COVID-19

“Svjesni da bi održavanje Monte Librića u sadašnjim uvjetima moglo biti potencijalna opasnost za zdravlje svih sudionika, a posebice vođeni odgovornošću prema djeci i njihovim obiteljima, odlučili smo odgoditi naše susrete za neko bolje i zdravije vrijeme”, istaknuli su organizatori, dodajući da će o naknadnom terminu festivala, koji će, kao i proteklih godina, upriličiti u Zajednici Talijana Pula – Circolo / Comunità degli Italiani di Pola – Circolo, javnost biti pravodobno obaviještena.

“Proljetni En ten tini u Lisinskom”, koji se trebao održati 5. travnja u zagrebačkoj Koncertnoj dvorani “Vatroslav Lisinski” također je odgođen sukladno preporuci Stožera civilne zaštite da se do daljnjega odgode svi skupovi i organizirana okupljanja na kojima sudjeluje više od 1000 ljudi.  Novi datum koncerta je 7. lipnja pa već kupljene ulaznice vrijede i za novi datum, a oni koji žele povrat novca mogu se javiti na info mail podrska@ulaznice.hr ili na blagajnu Lisinskog.

Organizatori najavljuju da će u lipnju nastupiti veseli i raspjevani dječji zborovi, mali solisti, plesne skupine i super cool plesne točke. Gost pjevač bit će Bojan Jambrošić.