PolitikaPreporučeno

Reakcije na uhićenje župana Dekanića kojeg je lani snašao uskrsni kismet | VIDEO

Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (USKOK) je u suradnji s PNUSKOK-om u srijedu uhitio vukovarsko-srijemskog župana Damira Dekanića (HDZ) kojeg je lani snašao uskršnji kismet.

“U ovom trenutku može se potvrditi da su među uhićenim osobama i župan jedne županije te više policijskih službenika,” navodi se u kratkoj obavijesti na stranicama USKOKA.

Hina bez navođenja izvora piše da su uz župana privedena trojica policajaca i još dvije osumnjičene osobe.

Kontekst

Dekanić je u travnju 2022. godine, na Veliku subotu, sudjelovao u prometnoj nesreći službenim automobilom Škoda superb u vlasništvu Vukovarsko-srijemske županije.

Vozilo je s ceste sletjelo u mjestu Cerna, smještenom na dvadesetak kilometara jugozapadno od Vinkovaca, srušilo kamenu ogradu kuće u Ulici Stjepana Radića 34 i izazvalo štetu na jednom osobnom automobilu.

Župan je priznao da je bio u automobilu i pod utjecajem, alkotest je utvrdio razinu od 1.44 promila.

Iako su brojni mediji neposredno nakon nesreće prenosili “neslužbene informacije” da se župan u trenutku nesreće nalazio za volanom on je nakon trodnevne kontemplacije naizgled odlučio lagati, rekavši da je upravljanje službenim vozilom prepustio za to neovlaštenoj osobi koja je izgubila kontrolu nad vozilom.

“U spomenutoj nezgodi sudjelovao sam kao suvozač u službenom automobilu Vukovarsko-srijemske županije, a kojim je na moju zamolbu upravljao K.B.. Ulaskom u selo Cerna došlo je do gubitka kontrole nad vozilom koje je udarilo automobil koji je bio parkiran uz cestu,” napisao je Dekanić u priopćenju.

Župan se “duboko ispričao” zbog nepromišljenosti i izrazio spremnost nadoknaditi štetu na vozilima koju ne pokrije osiguranje.

Njegovu su tadašnju naraciju odbacile stranke Domovinski pokret i Most čiji su predstavnici zatražili da podnese ostavku.

“Župan Dekanić je, po njegovom priznanju, bio u autu i pod utjecajem alkohola od 1.44 promila, ali pokušava zataškati nesreću, a po našim saznanjima od više svjedoka bio je sam u autu pa ispada da je uspješniji pronalazač od Rimca koji već pet godina pokušava napraviti autonomno vozilo bez vozača, a Damir Dekanić ga je već izmislio i vješto čuva patent za sebe,” napisali su u priopćenju iz Domovinskog pokreta.

Župan se othrvao pozivima i rezolutno inzistirao da će istraga potvrditi njegovu verziju događaja.

Reakcije

Predsjednik vukovarsko-srijemskog ogranka Domovinskog pokreta Josip Dabro u neposrednoj je reakciji na uhićenje rekao da mu je žao Dekanića kao čovjeka, ali da nakon svega očekuje njegovu ostavku i raspisivanje izbora.

“Od prvoga dana sam govorio i upozoravao da župan ne govori istinu o slučaju prometne nesreće i sada je istina izašla na vidjelo. Žao mi je što su institucije bile pod velikim pritiskom da se konačno utvrdi istina, ali sada bi im zahvalio,” rekao je Dabro Hini.

Predsjednik SDP-a Vukovarsko-srijemske županije Mario Milinković u inicijalnoj je reakciji također naveo da će, ukoliko se županu dokaže krivnja, zatražiti njegovu ostavku i izbore.

Predsjednik županijskog HNS-a Nenad Bučko istovremeno je pozvao na žurni epilog istražnog i sudskog procesa.

“Nas samo zanima sudska presuda. Već je bilo primjera da su dužnosnici bili uhićivani i pod optužbom pa je sve znalo pasti u vodu i krivnja im nije dokazana. Vidjet ćemo u kojem pravcu će se sve dalje razvijati. Možda župan i sam podnese ostavku. Puno je tu mogućih scenarija,” rekao je.

Predsjednik županijskog HSS-a, Stjepan Gašparović, također drži kako je najvažnije da se konačno utvrdi istina i zaključi “začuđujuće duga istraga”.

“Još uvijek raspolažemo s premalo informacija da bi bilo što mogao konkretno reći. Ali, ukoliko se pokaže da je kriv, očekujemo od župana Dekanića da reagira i na političkoj, ali i ljudskoj razini i podnese ostavku. HSS će biti spreman za izbore,” rekao je.

Županijske su vlasti u srijedu rekle da sve službe rade normalno i da nemaju komentara.

“Skupština je stabilna i nastavlja sa svojim radom. Daljnji razvoj situacije ovisit će o tijeku same istrage,” rekao je predsjednik Županijske skupštine Dražen Milinković (HDZ).

Aresn Bauk (SDP) novinarima je rekao da bi “fokus trebao biti na policajcima koji su pomogli u prikrivanju prekršaja”.

“Kupi, ucjeni, slaži, prevari. Tako oni funkcioniraju,” ocijenio je Stipo Mlinarić (DP).

“HDZ je zarobio sve institucije države i policiju,” rezimirala je Sandra Benčić (Možemo!).

“Jedina prevencija je micanje HDZ-a s vlasti,” dodala je.Povezane vijesti