Politika

Refleksije Šuice, Picule i Zovko na poziv o otvaranje pristupnih pregovora s BiH

Odluka Europske komisije da preporuči otvaranje pristupnih pregovora s BiH iznimno je važna ne samo za tu državu, nego i za Europsku uniju, rekli su u utorak hrvatski političari iz europskih institucija.

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen u utorak je na plenarnoj sjednici u Strasbourgu najavila da će Vijeću preporučiti da otvori pristupne pregovore s Bosnom i Hercegovinom, kazavši kako je ta država više postigla u proteklih godinu dana nego u posljednjih deset godina.

“Ovo je velika odluka za BiH, ali i za EU”, rekla je povjerenica Komisije za demografiju i demokraciju Dubravka Šuica. Naglasila je da je to samo “početak procesa”, no i da vjeruje da će vlasti u Sarajevu raditi “po ubrzanom postupku” i “kvalitetno” prema konačnom cilju članstva.

Potpredsjednica Europske komisije za demokraciju i demografiju Dubravka Šuica, predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen i predsjednik Vlade RH Andrej Plenković; Foto: Christophe Licoppe/EC

Šuica je rekla da ta odluka ima i veliku važnost za Hrvatsku koja s BiH dijeli najdužu vanjsku granicu EU-a.

“Nije nevažno da jedan Dubrovnik u zaleđu ima stabilniju državu i stanje. Mislim da ponekad te činjenicu nisu svjesni ljudi iz zapadne Europe”, navela je na primjeru svog grada.

Hrvatska povjerenica vjeruje da će Europsko vijeće idući tjedan i potvrditi prijedlog Komisije o otvaranju pregovora jer će premijer Andrej Plenković “biti uvjerljiv i imati dovoljno argumenata” te zato što je taj prijedlog prošao u Komisiji u kojoj su već zastupljene sve članice saveza.

Geopolitički značaj

Zastupnik u Europskom parlamentu Tonino Picula rekao je da se radi o doista važnoj odluci koja ima geopolitičku važnost. Kazao je kako su vlasti BiH pod velikim pritiskom izglasale važne zakone, poput onog o sprječavanju sukoba interesa i pranja novca, time pokazavši spremnost na reforme, ali da ih čeka i donošenje važnih zakona o sudovima te reforma izbornog zakona, posebno važna za Hrvate u toj zemlji.

Hrvatski zastupnik u Europskom parlamentu Tonino Picula; Foto: Alain Rolland/EP

Picula je upozorio kako BiH nema puno vremena za reforme te da im je odluka Komisije značajan poticaj da “pronađu dovoljno razlog za konsenzus” jer će u suprotnosti ta zemlja “ponovno morati godinama čekati da se nešto pozitivno dogodi na njezinom europskom putu”.

Zastupnik socijalista i demokrata smatra da je ova odluka važna i za EU koja mora pokazati da se, nakon brexita, sposobna širiti, da je Unija koja “ima otvorena vrata za nove kandidatkinje”.

To je ključno ne samo zbog širenja prostora demokracije, ekonomske uspješnosti i vladavine prava, nego i radi sprječavanja utjecaja geopolitičkih rivala, “prije svega Rusije”, ali i Kine i država Zaljeva.

Zadnja stepenica

Njegova kolegica u EP-u Željana Zovko rekla je kako je odluka Komisije “ključna i ohrabrujuća poruka” i za sigurnost Hrvatske, vanjskih granica EU-a, ali i za opstanak Hrvata u BiH.

Željana Zovko; Foto: Brigitte Hase/EP

“BiH je konačno izašla iz jednog prostora u kojemu se nalazila duži period, a u kojemu su treće sile pokušavale izazvati nestabilnost”, rekla je.

“Ovim se krug zatvara i sad još ostaje zadnja stepenica u BiH, da se dogovori ključna promjena izbornog zakona sukladno presudi Ljubić i u međunarodnim presudama kako bi konačno i u Predsjedništvu BiH narodi i građani BiH imali tri člana kakva zaslužuju”, kakvi su dogovoreni Daytonskim sporazumom, kazala je.

I ona i Šuica smatraju kako najveće zasluge za odluku Komisije ima premijer Andrej Plenković koji je nedavno posjetio Sarajevo s Von der Leyen te, kako je rekla Zovko, “najvećim skeptikom” oko otvaranja pregovora, nizozemskim premijerom Markom Rutteom.

Picula pak smatra da Plenković “sigurno ima svoju ulogu” u poticanju kolega u Europskom vijeću da daju zeleno svjetlo BiH, ali da nije jedini koji je doprinio da se dogodi taj “sretan dan za BiH”.

“Naprosto, to nije stvar jednog poteza, riječ je o kontinuitetu zalaganja za BiH, i upravo pod ovim krovom Europskog parlamenta mi nikad nismo odustali od podrške toj zemlji, čak i kad je to izgledalo pomalo bezizgledno, ne samo zbog BiH nego i zbog politike proširenja koja je dugo bila po strani”, rekao je.


Povezane vijesti