Politika

‘Pozitivna posljedica rata u Ukrajini’, kandidacijski status za BiH | pristupni pregovori

Olivér Várhelyi; Foto: Josep Lago/EC

Europski povjerenik za proširenje Europske unije Oliver Varhelyi potvrdio je u četvrtak da bi Bosna i Hercegovina u idućih mjesec dana mogla dobiti kandidacijski status za članstvo u bloku 27 zemalja, kao što su ga prethodno dobile Ukrajina, Moldavija i Gruzija.

>>>Grlić-Radman: očekujemo srpske sankcije Rusiji, kandidatski status za BiH

“Postoji li jedna pozitivna posljedica rata Rusije protiv Ukrajine to je da je proširenje EU-a dugoročno rješenje za uspostavu mira, sigurnosti i prosperiteta. U tom smislu je proširenje sada ‘top’ prioritet ne samo našim susjedima nego i nama”, izjavio je Varhelyi na konferenciji za medije u Barceloni gdje se održava forum 43 zemlje Unije za Mediteran.

“Novi život, zadaće”

“Unutar Europske komisije udvostručili smo napore kako bi smo stavili na stol prijedloge o proširenju. Ove godine smo već dali kandidatski status trima zemljama – Ukrajini, Moldaviji i Gruziji – a vjerujem da ćemo ove godine imati još jednu pozitivnu odluku o BiH”, izjavio je.

>>>Sokol: dinamika pristupnih pregovora s BiH ovisi o ravnopravnosti Hrvata

“Time dajemo novi život proširenju. No, naravno, proširenje je zahtjevan proces. Sada će biti na zemljama kandidatima da prvo ispune svoje zadaće”, rekao je Varhelyi.

>>>Pristupni pregovori BiH (tag)

Posljednja zemlja koja je postala članica EU-a bila je Hrvatska godine 2013.

Prvi dio foruma Unije za Mediteran, organizacije stvorene 2008., posvećen je pitanjima sigurnosti isporuke hrane i energenata pod utjecajem rata u Ukrajini. Drugi dio bit će posvećen sigurnosti i migracijama u susjedstvu EU-a.

>>>Várhelyi naveo ‘mini uvjete’ za ubrzanu kandidaturu BiH | pristupni pregovori

U Barceloni se nalazi 17 ministara vanjskih poslova, a BiH predstavlja ministrica Bisera Turković.

Pratite nas na Google vijestima

Comments (1)

  1. […] >>>‘Pozitivna posljedica rata u Ukrajini’, kandidacijski status za BiH | pristupni preg… […]

Comments are closed.