PolitikaPreporučeno

Rekordnih 219 zaraza: COVID-19/19. kolovoz

U Hrvatskoj je u proteklih 24 sata zabilježeno rekordnih 219 novih slučajeva zaraze koronavirusom, ukupno je 1520 trenutno aktivnih slučajeva, uz 5459 osoba u samoizolaciji izvijestio je u srijedu Nacionalni stožer civilne zaštite..

Trenutno su 122 pacijenta na bolničkom liječenju, od čega na respiratoru njih 11, a dvije su osobe preminule.

Od 25. veljače, kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, ukupno su zabilježene 7074 osobe zaražene koronavirusom, od kojih je 168 preminulo, a 5386 se oporavilo.

U samoizolaciji je trenutno 5459 osoba.

Do danas su ukupno testirane 142.124 osobe, od toga 1653 u posljednja 24 sata, navodi Nacionalni stožer.

Tri nova slučaja u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji

U Bjelovarsko-bilogorskoj županiji u srijedu su potvrđena tri nova slučaja zaraze koronavirusom nakon što je testirana 31 osoba, priopćili su u srijedu iz Županijskog stožera Civilne zaštite.

Jedna novooboljela osoba kontakt je ranije zaražene osobe, dok dvije osobe nisu kontakti ranije oboljelih iz Bjelovarsko-bilogorske županije.

U tijeku je daljnja epidemiološka obrada.

Na području županije 92 osobe su u samoizolaciji.

U Vukovarsko-srijemskoj županiji tri novozaražene osobe

U Vukovarsko-srijemskoj županiji, prema podacima pristiglim do 8 sati, u posljednja 24 sata tri su nove pozitivne osobe na koronavirus, dvije iz Vinkovaca i jedna iz Markušice, izvijestio je u srijedu Županijski stožer Civilne zaštite.

U protekla 24 sata testirana je 91 osoba, te je ukupno do sada na području te županije testirano 6969 osoba.

U samoizolaciji je 190, a hospitaliziranih je 25 osoba.

Od početka epidemije, u Vukovarsko-srijemskoj županiji obolila je ukupno 561 osoba, od kojih su 420 osoba izliječene, a ukupno je sedam preminulih osoba, navode iz Stožera.

U Istri troje pozitivnih

Tijekom protekla 24 sata na području Istarske županije zabijlježena su tri nova slučaja zaraze koronavirusom, izvijesito je u srijedu Stožer civilne zaštite Istarske županije.

Ispitano je 343 uzoraka briseva, a od toga 176 za administrativne potrebe turista koji se moraju testirati prije povratka u matičnu državu.

Dvije osobe su iz mjera samoizolacije, bliski kontakti s pozitivnom osobom. Za jednu osobu je epidemiološka obrada u tijeku.

U Općoj bolnici Pula preminula je jedna COVID-19 pozitivna osoba, u dobi od 84 godine.

Obavljene su protuepidemijske mjere. Prema prvim izvidima, nema rizičnih kontakata među zdravstvenim djelatnicima.”, ustvrdio je načelnik Stožera Dino Kozlevac.

U posljednja 24 sata izliječena je jedna osoba, pa je u Istri  trenutno 23 aktivnih COVID-19 pozitivnih osoba. U mjerama samoizolacije nalazi se 133 osoba.

Rijeka: zaraženo dvoje povratnika s godišnjeg i bračni par s Kosova

U Primorsko-goranskoj županiji u srijedu je četvoro novooboljelih od koronavirusa i u samoizolaciji su, a riječ o dvije osobe koje su se vratile s godišnjeg odmora i bračnom paru s Kosova, doznaje se u srijedu iz županijskog Stožera civilne zaštite.

Kako navode iz stožera, među testiranim stranim turistima koji su boravili u objektima na području županije nema zaraženih osoba.

Sada je u toj županiji ukupno 37 aktivnih slučajeva zaraze koronavirusom, a 155 ljudi je ozdravilo.

Varaždin: u županiji šestoro novoozaraženih od kojih dvoje na ljetovanju

U Varaždinskoj županiji zabilježeno je šest novih slučajeva zaraze koronavirusom,  među kojima se dvoje zarazilo na ljetovanju na Pagu i u okolici Šibenika, izvijestio je u srijedu Županijski stožer Civilne zaštite.

Oboljela je 70-godišnja žena koja se zarazila na ljetovanju u okolici Šibenika, a trenutno je u izolaciji kod kuće.

Tri novooboljele osobe u 30-ima kontakti su prethodno oboljelih osoba, blage su kliničke slike i liječe se kod kuće, a već prethodno im je bila izrečena mjera samoizolacije.

Zaražen je i 60-godišnjak, bliski obiteljski kontakt prethodno oboljele osobe koji je trenutno bez simptoma, te jedna maloljetna osoba koja se zarazila na ljetovanju na Pagu, blage je kliničke slike i liječi se kod kuće.

Slijede preventivna testiranja bliskih obiteljskih kontakata novozaraženih, najavili su iz Stožera.

Trenutno su na području žVaraždinske županije aktivna 23 slučaja zaraze. Tri su osobe smještene u Općoj bolnici Varaždin, a dvadesetoro ih se liječi izolirano kod kuće i pod aktivnim su zdravstvenim nadzorom infektologa.

Od početka epidemije u Varaždinskoj županiji zabilježeno je 89 slučajeva zaraze te dodatnih 13 koji se pripisuju zbog prijavljenog mjesta prebivališta. Pod mjerom samoizolacije je 89 osoba, stoji u priopćenju Županijskog stožera Civilne zaštite.

Krapina: dvije novooboljele osobe

U Krapinsko-zagorskoj županiji u srijedu su zabilježene dvije novooboljele osobe od koronavirusa, od kojih se jedna vratila s ljetovanja, izvijestilo je Županijski stožer Civilne.

Trenutno je u Krapinsko-zagorskoj županiji 15 aktivnih slučajeva, a u drugoj fazi, odnosno od 24. lipnja do današnjeg dana, ukupno je 35 oboljelih, dok je 20 osoba ozdravilo, izvijestila je zamjenica načelnika Stožera Civilne zaštite Krapinsko-zagorske županije i zamjenica župana Jasna Petek.

Dodala je da je u samoizolaciji trenutno 67 osoba, a broj testiranih zaključno s utorkom bio je 4.999. Od početka korone oboljelih je bilo 173.

„U ovom ljetnom dijelu godine do nedavno zaista smo se vrlo odgovorno ponašali i imali smo relativno mali broj u odnosu na broj oboljelih u Hrvatskoj. Upravo tim odgovornim ponašanjem smo držali sve pod kontrolom“, kazala je Petek.

Krapinsko-zagorska županija trenutno na 100.000 stanovnika ima 10 oboljelih, dok je prosjek Hrvatske 33, istaknula je je Gordana Popijač Cesar, epidemiologinja iz Zavoda za javno zdravstvo Krapinsko-zagorske županije.

U Zagrebu novih 47 slučajeva

U Zagrebu je u protekla 24 sata zabilježeno 47 novih slučajeva zaraze koronavirusom, pa je tako broj ukupno oboljelih danas 450, izvijestio je u srijedu zagrebački Stožer civilne zaštite.

Na konferenciji za novinare Stožera civilne zaštite Grada Zagreba zamjenica ravnatelja Nastavnog zavoda Andrija Štampar Sandra Šikić istaknula je kako je u Zavodu samo u 24 sata, na dan 18. kolovoza, provedeno čak 684 testiranja, “što je iznad svih naših kapaciteta”.

“Detektirali smo 47 novih slučajeva, od čega su 20 kontakti s prethodno oboljelim osobama. Njih 13 su povratnici s godišnjih odmora, za osam osoba je negativna epidemiološka anamneza i šest slučajeva je još uvijek u epidemiološkoj obradi”, kazala je Šikić.

Ukupno u Zagrebu imamo 450 aktivnih slučajeva, 959 samoizolacija, a oporavilo se devet osoba više u odnosu na prethodni dan, dodala je.

S obzirom na pojačane gužve na Zavodu u Mirogojskoj, ponovila je apel da se i ostale ustanove koje testiraju više angažiraju, osobito da upute turiste koji se vraćaju kući da mogu testiranja obaviti i u županijskim zavodima.

Zbog zabilježenog nešto većeg broja kontakata sa Covid-19 pozitivnim osobama nego samih povratnika s godišnjih odmora uputila je apel povratnicima na odgovorno ponašanje.

“Ponovo ih pozivamo na odgovorno ponašanje po povratku s godišnjeg odmora, da smanje broj kontakata, odnosno da čuvaju svoje ukućane, naročito one starije i kronične bolesnike”, poručila je Šikić.

U Ličko-senjskoj županiji dvoje novozaraženih, iz Novalje i Perušića

Na području Ličko-senjske županije potvrđena su dva nova slučaja zaraze koronavirusom, iz Novalje i Perušića, nakon što je u protekla 24 sata testirano 27 osoba, priopćeno je u srijedu iz Stožera civilne zaštite Ličko-senjske županije.

Do srijede 19. kolovoza na području Ličko-senjske županije koronavirusom zaraženo je 39 osoba, od kojih je osam aktivnih slučajeva, 30 osoba je ozdravilo, a jedna je osoba preminula.

Slavonski Brod: u županiji pet novozaraženih, uglavnom mladi povratnici s ljetovanja

Pet novih slučajeva zaraze koronavirusom potvrdio je u srijedu Stožer civilne zaštite Brodsko-posavske županije ističući da glavninu novooboljelih čine mlađe osobe koje su se vratile s ljetovanja.

Trenutno na koronavirus pozitivne nalaze ima 56 osoba, a u samoizolaciji je 221 osoba.

U susjednoj, Požeško-slavonskoj županiji nema novooboljelih od koronavirusa. Zaraza koronavirusom trenutno je potvrđena kod 13 osoba, dvije osobe su u bolnici.

Preventivno u samoizolaciji zbog sprečavanja širenja koronavirusa je 66 osoba u Požeško-slavonskoj županiji.

Splitsko-dalmatinska županija ima 66 novooboljelih

U Splitsko-dalmatinskoj županiji u srijedu je zabilježeno 66 novooboljelih od koronavirusa, najviše iz Splita 18 i Imotskog 13, priopćio je županijski Stožer civilne zaštite.

Prema izvješću Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije, od ukupno 576 obrađenih testova danas je 66 novooboljelih osoba pozitivno na covid infekciju i to iz Splita 18, Imotskog 13, Makarske sedam, Kaštela šest, po troje iz Zmijavaca, Lovreća i Hvara, po dvoje iz Podstrane, Sinja, Podbablja i Trilja, te po jedan iz Prološca, Tučepa, Solina, Hrvaca i Runovića.

Od 66 novooboljelih osoba s područja Splitsko-dalmatinske županije, 26 osoba su kontakti prethodno oboljelih osoba dok se ostali novooboljeli epidemiološki obrađuju. Ukupno 1109 osoba nalazi se u samoizolaciji.

Na bolničkom liječenju je 14 covid pozitivnih osoba u splitskom KBC-u, a jedna je osoba na respiratoru.

U Zagrebačkoj županiji sedam novih slučajeva

U protekla 24 sata na području Zagrebačke županije evidentirano je sedam novih slučajeva koronavirusa, a četiri su osobe izliječene, izvijestio je u srijedu županijski Stožer civilne zaštite.

Po podacima Zavoda za javno zdravstvo Zagrebačke županije, dosad je ukupno evidentirano je 326 osoba s koronavirusom.

Trenutno je aktivan 81 slučaj. Do sada su ukupno izliječene 234 osobe, a 11 ih je preminulo.

Od 15 novooboljelih u Osječko-baranjskoj županiji, 10 iz Osijeka

U Osječko-baranjskoj županiji u srijedu je 15 je novooboljelih osoba od koronavirusa, najviše u Osijeku 10, tri iz Đakova, i po jedna osoba iz Našica i Belog Manastira, izvijestio je Županijski stožer Civilne zaštite.

Kako navode, u posljednja 24 sata testirano je 257 uzoraka,. Među njima je u osječkom KBC-u obrađeno više od 60 uzoraka od osoba koje su testiranje učinile na vlastiti zahtjev uz plaćanje.

“Epidemiolozi su mjeru samoizolacije odredili za 24 kontakta novooboljelih, pa je sada na području županije u samoizolaciji 274 osoba. U KBC-u Osijek trenutno je hospitalizirano 23 pacijenta od kojih su četiri na respiratoru”, priopćeno je.

Policija nije dobila dojave građana o kršenju samoizolacije, a u 35 samoinicijativnih provjera sve osobe su zatečene na prijavljenoj adresi.

Osim toga, inspektori i službenici civilne zaštite proveli su 28 nadzora provedbe mjera i preporuka u prodavaonicama, ugostiteljskim objektima, pekarnicama i drugim objektima. Utvrdili su dva slučaja kršenja mjera, a riječ je bilo o nenošenju maski i rukavica, te su izrekli usmena upozorenja.

U Karlovačkoj županiji 15 novozaraženih

U Karlovačkoj županiji ima 15 novozaraženih Covidom-19 i uglavnom je riječ o mlađim osobama, izvijestio je u srijedu županiji Stožer civilne zaštite.

Na području županije u utorak je testirana 141 osoba, od čega 22 osobe u Ogulinu.

Od 15 novozaraženih u Karlovačkoj županiji devet su muškarci, a šest žene, i uglavnom je riječ o mlađim osobama. Devet osoba kontakti su već prije oboljelih osoba i nalazili su se u samoizolaciji, pet novooboljelih vratilo se s godišnjeg odmora, a jedna osoba je asimptomatska.

Gledano teritorijalno, deset osoba je s područja Grada Karlovca, dvije su osobe s područja Općine Ribnik, a tri su osobe iz Općine Rakovica.

Iz županijskog Stožera ističu i da je ponovljen test za dijete koje je trebalo ići na operativni zahvat u inozemstvo – negativan, što znači, dodaju u Stožeru, da je nalaz nakon prvotnog testa bio ‘lažno pozitivan’.

Od početka epidemije do danas na području Karlovačke županije koronavirusom je zaraženo 146 osoba.

Trenutačno su na hospitalizaciji u Općoj bolnici Karlovac dvojica muškaraca srednje dobi. Pod mjerama samoizolacije je 187 osoba.

U Virovitičko-podravskoj županiji dvije novozaražene osobe

Na području Virovitičko-podravske županije dvije su novo zaražene osobe  SARS-CoV-2, s blažim simptomima, izvijestio je u srijedu županijski Stožer civilne zaštite.

Riječ je o djevojci srednjoškolske dobi, te mlađoj ženi. Obje imaju blage simptome i nalaze se na kućnom liječenju.

Srednjoškolka se zarazila na ljetovanju, a kod druge osobe još nije poznat izvor zaraze. Povezano uz njih, trenutno je u izolaciji petnaestero osoba.

Na području Virovitičko-podravske od početka epidemije testirano je 2.672 osoba. Zaraženo je 38 osoba od koji je 32 oporavljeno. U izolaciji je  36 osoba, naveli su iz županijskog Stožera CZ.

Troje novozaraženih u Krapinsko-zagorskoj županiji

Stožer civilne zaštite Krapinsko-zagorske županije u srijedu rano popodne iznio je najnovije nove podatke da je u protekla 24 sata u županiji troje novozaraženih koronavirusom.

Priopćenje s novim podatcima uslijedilo je nakon što je ranije danas krapinsko-zagorski Stožer CZ na konferenciji za novinare izvijestio o dvije novozaražene osobe.

U naknadnom priopćenju se navodi da su u protekla 24 sata evidentirane tri novozaražene osobe s područja Krapinsko-zagorske županije, od kojih su dvije iz Krapine, a jedna s područja Zlatara.

U istom razdoblju zaprimljeno je 65 negativnih nalaza na koronavirus, dok se još uvijek čekaju rezultati 5 uzoraka.

Trenutno je u Krapinsko-zagorskoj 16 aktivnih slučajeva zaraze koronavirusom, izvijestio je županijski Stožer civilne zaštite.

Devet novozaraženih u Dubrovačko-neretvanskoj županiji

U Dubrovačko-neretvanskoj županiji zabilježeno je devet novozaraženih koronavirusom, a tri su osobe ozdravile, izvijestio je u srijedu županijski Stožer civilne zaštite.

Među zaraženima su dva muškarca i žena iz Dubrovnika, od kojih su muškarac i žena kontakti prethodno zaraženih.

Pozitivne su i dvije žene iz Stona kojima se utvrđuje epidemiološka veza, tri muškarca iz Metkovića od kojih su se dva najvjerojatnije zarazila izvan županije, te žena iz Zagreba koja trenutno boravi u Dubrovniku i kontakt je ranije poznatog slučaja.

Troje izliječenih su iz Korčule, Ploča te Župe dubrovačke.

Na području Dubbrovačko-neretvanske županije u samoizolaciji se nalaze 323 osobe. Od početka pandemije analizirano je ukupno 7710 uzorka.

Županijski stožer civilne zaštite i dalje apelira na građane da se drže svih mjera Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Stožera civilne zaštite RH.

20 zaraza u Zadarskoj županiji

Na području Zadarske županije dvadeset je novozaraženih koronavirusom i u najvećoj je mjeri riječ o obiteljskim kontaktima, izvijestio je u srijedu Županijski stožer Civilne zaštite.

Novi slučajevi zaraze Covidom-19  su s područja gradova Zadra, Biograda, Paga i Nina te općina Stankovci i Sveti Filip i Jakov.

U samoizolaciji je 405 osoba, nadzor je istekao za njih 4950, a tijekom jučerašnjeg dana testirano je 168 uzoraka.

“U prvom dijelu epidemije, do sredine lipnja, u Zadarskoj županiji bilo je 88 pozitivnih slučajeva i tada su najčešće oboljevali stariji od 50 godina. Od 21. lipnja do danas imamo 188 zaraženih koronavirusom i u ovom drugom dijelu epidemije dominantna je dobna skupina između 20 i 40 godina”, komentirao je novinarima trenutačnu situaciju, ispred zadarske Poliklinike, epidemiolog Alan Medić.

Dodao je kako su ove brojke očekivane jer je turistička sezona, bila su vjenčanja, mladi su masovno odlazili u noćne klubove.

U Međimurskoj županiji 10 novozaraženih osoba

U protekla 24 sata u Međimurskoj županiji evidentirano je deset novih osoba zaraženih koronavirusom, izvijestio je u srijedu županijski Stožer civilne zaštite.

Od jučer testirane 72 osobe stigla su 62 negativna i 10 pozitivnih nalaza, od kojih se osam odnosi na kontakte ranije oboljelih, a nalazili su se u samoizolaciji.

S današnjim danom u Međimurskoj županiji 24 je oboljelih od Covid-19 virusa. Njih 18 se vratilo s ljetovanja, četiri su radnici iz drugih zemalja na privremenom radu u Hrvatskoj s prijavljenim prebivalištem u Međimurskoj županiji, a preostale dvije osobe su samo s prebivalištem u Međimurskoj županiji.

Svi su bez ili s vrlo blagom kliničkom slikom i nema hospitaliziranih osoba, navodi se u priopćenju.

Članak se osvježava s pristizanjem informacija

Comments (2)

  1. […] Rekordnih 219 zaraza: COVID-19/19. kolovoz 19/08/2020 […]

  2. […] Rekordnih 219 zaraza: COVID-19/19. kolovoz 19/08/2020 […]

Comments are closed.