Politika

Rezime Plenkovićeva posjeta Bruxellesu

Hrvatska je u protekla tri dana u razgovorima s brojnim dužnosnicima EU-a predstavila svoje prioritete za predstojeće predsjedanje Vijećem EU-a i svi su jako dobro prihvaćeni, rekao je u subotu u Bruxellesu hrvatski premijer Andrej Plenković

“Stajalište je Hrvatske da su i Albanija i Sjeverna Makedonija ispunile kriterije i da treba donijeti takvu odluku. U ovom trenutku traju konzultacije da vidimo je li jednako raspoloženje kod svih članica.”

Andrej Plenković

“Svi su prioriteti dobro prihvaćeni od svih naših sugovornika. U pravom trenutku je planiran posjet institucijama EU-a u Bruxellesu”, izjavio je Plenković na kraju svog trodnevnog posjeta Bruxellesu, koji je završio u subotu susretom s predsjednikom Europskog vijeća Donaldom Tuskom

>>>Komisija otvorila forum Europa Connectivity, poslala ‘jasnu poruku’: želimo ojačati veze s Azijom

Plenković se u protekla tri dana sastao s aktualnim predsjednikom Komisije Jean-Claude Junckerom i budućom predsjednicom Ursulom von der Leyen, s povjerenikom za euro Valdisom Dombrovskisom, sadašnjim i budućim povjerenikom za proračun Guentherom Oettingerom i Johannesom Hahnom, glavnim pregovaračem za brexit Michelom Barnierom, finskim premijerom Anntijem Rinneom, japanskim premijerom Shinzo Abeom, aktualnim i budućim predsjednikom Europskog vijeća Donaldom Tuskom i Charlesom Michelom te izlagao na forumu o povezivosti EU-a i Azije.

Četiri prioritetna područja

Jedna od tema bile su i hrvatske pripreme za preuzimanje rotirajućeg predsjedništva 1. siječnja sljedeće godine. Hrvatska je istaknula četiri prioritetna područja za svoje predsjedanje: prvo se odnosi na gospodarski rast, unutarnje tržište, koheziju i klimatske promjene, drugo je povezivost, treće područje se odnosi na unutarnju i vanjsku sigurnost, a četvrto na jačanje globalne uloge Unije.

Tijekom zadnjeg sastanka s Donaldom Tuskom bilo je riječi i o pripremama za sastanak Europskog vijeća 17. i 18. listopada u Bruxellesu, na kojem će imati prvu raspravu o Višegodišnjem financijskom okviru za sljedećih sedam godina, raspravu o brexitu, koja je vrlo neizvjesna s obzirom na to da još nije jasno hoće li doći do izlaska Velike Britanije 31. listopada kako je i predviđeno ili će taj rok biti ponovno pomaknut za kraj siječnja sljedeće godine.

>>>93 posto Albanaca želi u EU

Također je bilo riječi i mogućnosti otvaranja pristupnih pregovora s Albanijom i Sjevernom Makedonijom. Očekuje se da će ministri za europske poslove na svom sastanku 15. listopada u Luxembourgu dati zeleno svjetlo za početak pregovora s te dvije zemlje. Prije neki dan i njemački Bundestag je dao zeleno svjetlo za te dvije zemlje.

“Stajalište je Hrvatske da su i Albanija i Sjeverna Makedonija ispunile kriterije i da treba donijeti takvu odluku. U ovom trenutku traju konzultacije da vidimo je li jednako raspoloženje kod svih članica”, rekao je Plenković.

>>>Bruxelleski kuloari: ‘mi se pretvaramo da želimo proširenje, oni da provode reforme’

Što se brexita tiče, Plenković je rekao kako je najvažnije da EU27 ostane jedinstven i da svi čekaju neki konkretan prijedlog od britanske vlade, koji još nitko nije vidio.

Dodao je da se Hrvatska zauzima za uređen brexit sa sporazumom, ali da je spremna i za suprotni scenarij.