PreporučenoTech

Rezultati Twittera bolji od očekivanja Wall Streeta, najavljeno usporavanje rasta korisnika

Twitter je u utorak izvijestio o rastu korisnika za 27%, manje od očekivanja i procjena Wall Streeta, uz upozorenje da će širenje potaknuto pandemijom koronavirusa usporiti u dolazećim kvartalima.

Kompanija je rekla da je u četvrtom tromjesečju platformu za dijeljenje sadržaja, objavu kratkih misli i komentara svakodnevno koristilo 192 milijuna korisnika čija se aktivnost može unovčiti. Analitičari su očekivali 196.5 milijuna korisnika kojima se mogu servirati oglasi.

>>>Twitter detektirao kineske agitatore, uskratio oglašavanje državnim medijima globalno

Na širenje baze je utjecalo unaprjeđenje proizvoda i više razgovora o globalnim događajima kakvi su pandemija COVID-19 ili američki predsjednički izbori. Izvješće navodi da su pojedine privremene mjere, poput obilježavanja dezinformacija ili blokiranja korisnika tijekom američke utrke za predsjednika imale “malen negativan utjecaj na globalni rast korisnika”.

Neto dobit Twittera lani je iznosila 222.1 milijun dolara, ili 27 centa po dionici, u odnosu na 118.8 milijuna, ili 15 centi po dionicu godinu prije.  

Rekordni prihodi od oglašavanja

Pismo dioničarima otkriva da je biznis s oglašavanjem donio rekordnih 1.15 milijardi dolara prihoda, 31% više s godine na godinu. Ukupni su prihodi lani iznosili 1.29 milijardi dolara, 28% više nego godinu prije. Analitičari su u prosjeku očekivali prihode od 1.19 milijardi, od kojih 1.05 milijardi od oglasa.

Glavni direktor za financije, Ned Segal, kaže da trendu pogoduju novi formati i unaprijeđeno ciljanje oglasa.

>>>Merkel osudila trajni ‘ban’ Trumpa, Twitter

Twitter je u posljednjim mjesecima potaknuo globalnu raspravu o kontroli i filtriranju informacija na društvenim mrežama. Kompanija je na neodređeno vrijeme zaključala račun bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa i odbila direktivu indijskih vlasti o blokadi računa korisnika koji dijele informacije o prosvjedima seljaka.

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima

Grabancijaš/Reuters