PreporučenoTech

Rimac predstavio Neveru

“To je to. Ovo je automobil koji sam imao na umu kad sam prije deset godina krenuo na ‘nemoguće’ putovanje. Sav naš naporan rad rezultirao je Neverom – našim hyper-automobilom koji obara rekorde. Ovaj je automobil rođen da nadmaši i podigne ljestvicu, redefinirajući normu za performanse automobila. I ne samo za performanse – već i kao svestrani paket,” rekao je u utorak Mate Rimac, utemeljitelj i izvršni direktor Rimac Automobila, povodom predstavljanja serijske inačice C_Two prototipa.

>>>Rimac u završnim fazama ‘mrcvarenja’ C_Two, serijska izvedba na horizontu | VIDEO

“Kad smo prvi put predstavili C_Two, svoje smo ciljeve postavili izuzetno visoko. Nije bilo ničega drugoga što bi se moglo približiti vrhunskom električnom pogonu automobila i ekstremnim performansama. Ali za nas je to bila tek polazna točka,” dodao je o evoluciji prototipa prvi put predstavljenog 2018. godine na Međunarodnom salonu automobila u Ženevi.

Nevera

Rimac je serijsku inačicu C_Two nazvao prema mediteranskoj oluji koja stiže bez upozorenja u pratnji snažnog vjetra, munji i gromova. Sudeći prema prvim reakcijama, ime ne samo da odgovora eksplozivnom karakteru “bolida”, već zvuči egzotično, originalno i izazovno za ljude s engleskih govornih područja, pa se već nakon inicijalnih reakcija može odvagnuti da je brending u skladu s potencijom Nevere.

Fotografije finalne izvedbe otkrivaju sijaset manjih ili većih promjena na karoseriji, a sve s ciljem poboljšanja aerodinamičnih značajki za 34% u odnosu na prijašnje prototipe. Rimac je unaprijedio i sustav hlađenja, kako za pogon tako za kočnice.

“Rimac je također stvorio brojne nove inovativne aktivne aerodinamične elemente kako bi povećao Neverine sposobnosti hlađenja, performansi, stabilnosti i učinkovitosti. Prednji profil poklopca motora, poklopac podvozja, stražnji difuzor i stražnje krilo mogu se kretati neovisno, vođeni složenim algoritmima koji pružaju optimalnu aerodinamičnu konfiguraciju za svaku situaciju u vožnji. Prebacivanje s načina rada s visokom potisnom silom na način niskog otpora, aerodinamički otpor smanjuje se za 17,5% da bi se stvorio 0,3 koeficijent otpora. Vraćanje u način rada s visokom potisnom snagom povećava potisnu silu za 326 posto,” navodi se, među ostalim, u priopćenju na službenim stranicama Rimac Automobila.

Većina ključnih sastavnica Nevere razvijena je u Hrvatskoj, u sjedištu Rimca, i svi su sustavi doživjeli napredak kako bi ostvarili ambiciozne ciljeve postavljena u 2018. godini.

Brutalne performanse

Iz Rimca navode da je ključ izvanrednih performansi Nevere pionirski električni pogon čiji je svaki element iskusio iscrpno dotjerivanje kako bi se isporučio veći okretni moment, veće performanse i povećana učinkovitost.

>>>Porsche investirao dodatnih 70 milijuna eura u ‘izvrsno pozicionirane’ Rimac Automobile

U samom srcu oluje nalazimo tekućinom hlađenu i jedinstvenu 6960-ćelijsku bateriju u obliku slova H koja može isporučiti uistinu impozantnih 1,4 MW. Ona je postavljena nisko te doprinosi ravnomjernoj raspodjeli težišta jurilice i, prema tvrdnjama Rimca, “najboljoj mogućoj ravnoteži upravljanja”.

Baterija energijom snabdijeva četiri magnetska motora, po jedan za svaki kotač, a ta udružena “ergela” isporučuje 1914 konjskih snaga i okretni moment od 2360Nm, što je trostruko više od outputa “konvencionalnih superautomobila.”

Jednom postavljeni, Neverini električni motori ne zahtijevaju održavanje kroz čitav radni vijek, maksimalni okretni moment postižu odmah, a njihova je učinkovitost 97%, u poredbi s prosječno 40-postotnom učinkovitošću motora s unutarnjim izgaranjem.

>>>Gle kak Rimčev C_Two praši Porscheov Turbo S Taycan u stilu ptice trkačice

Navedena se moć pretače u manijakalno ubrzanje. Nevera od 0 do 96 km/h stiže za 1,85 sekundi, od 0 do 161 km/h za 4,3 sekunde a od 0 do 300 km/h za 9,3 sekunde. Za poredbu, Teslin Model S (2021.), najbrži serijski automobil na tržištu, brzinu od 0 do 96 km/h postiže za 2.4 sekunde.

Prvi svjetski AI ‘tutor’ za vozače  

Kako bi vozačima s različitim vještinama omogućio da iz Nevere izvuku maksimalne performanse Rimac je razvio i prvog AI trenera za vozače dodajući novu, impresivnu dimenziju iskustvu vožnje. Neverin trener prati aktivnosti za upravljačem, procjenjuje njihovu učinkovitost i pruža smjernice za optimizaciju i poboljšanje vozačevih performansi na stazi.

Tehnologiju podupire 12 ultrazvučnih senzora, 13 kamera, 6 radara i najnoviji operativni sustav NVIDIA Pegasus. Sustav prekriva odabrane trkačke krugove u stvarnom vremenu, nudeći jasne i precizne audio i vizualne smjernice, kako bi vozačima omogućio usavršavanje trkaćih linija, kočenja i ubrzanja te ulaska u serpentine. Drugim riječima, Nevera je u zbilju isporučila jednu od tipičnih značajki simulacija vožnje u videoigrama. Rimac napominje da će prvi isporučeni automobili imati sav hardver nužan za korištenje “Trenera za vožnju”, dok će softver biti dostupan u 2022. godini.

M2M i mobilni app

Poput Tesle, Rimac koristi “Machine to machine” (M2M) sustav za komunikaciju s Neverom čiji senzori prikupljaju bogatstvo podataka koji su putem aplikacije na raspolaganju vlasniku, a anonimno proizvođaču.

Vlasnici će pomoću appa uživo moći pratiti pregršt podataka, bila riječ o GPS lokaciji, brzini punjenja ili statusu baterije, analizi performansi ili drugoj metrici.

Gotovo bezgranična personalizacija, vrhunsko korisničko iskustvo

Rimac najavljuje da će sve kupce Nevere, čija je početna cijena dva milijuna eura, pozvati u Hrvatsku gdje će oni odrediti specifikacije i dizajnirati automobil po svojoj mjeri.

>>>‘Vidim puno potencijala’: Jean Todt posjetio Rimac Automobile

“Nijedna Nevera neće napustiti tvornicu Rimac izgledajući isto ili s istim specifikacijama, kupci će moći odabrati između sveobuhvatnog raspona ukrasa po mjeri i različitih materijala. Uz vrhunski individualni program personalizacije Rimac će svoj vodeći proizvod ponuditi u raznim izdanjima: GT, Signature, Timeless ili na zahtjev i po mjeri,” navode iz kompanije.

“Napravit ćemo samo 150 primjeraka Nevere, a svaka će pojedina jedinica biti izrađene u Hrvatskoj sa strašću i divljenjem prema automobilima,” najavio je Rimac.