PreporučenoTech

Rončević: broj hospitaliziranih ne korelira s visokim incidencijama | omikron

Dobrica Rončević; Foto: Kanal Ri/YouTube

Glavni epidemiolog u Primorsko-goranskoj županiji Dobrica Rončević rekao je u ponedjeljak na konferenciji za novinare da je već treći tjedan zaredom veliki udio pozitivnih među testiranima.

Ipak, ohrabrujućim smatra što je bolnički kapacitet posve dovoljan za sadašnji priljev pacijenata, pa broj hospitaliziranih značajnije ne korelira s visokim incidencijama, što prije nije bio slučaj.

Opažanje Rončevića pritom korelira s rastućim brojem znanstvenih istraživanja i izvještaja o dnevnim zarazama čiji je zajednički nazivnik potvrda i utvrđivanje inicijalnih indicija da je omikron soj koronavirusa preuzimanjem dijela genetičkog koda obične prehlade evoluirao prema prijemčivosti na uštrb izazivanja ozbiljnih ili fatalnih oblika bolesti COVID-19.

Samoizolacije  

Rončević je rekao da je, prema podacima od prošlog tjedna, pozitivno 373 učenika, u samoizolaciji je 751 učenik, a na online nastavi 14 razreda u županiji.

Slično se događa i u gospodarstvu te u javnim službama jer zaraženi, bez obzira na težinu kliničke slike, moraju biti u izolaciji, rekao je.

Rončević je istaknuo važnost cijepljenja trećom dozom, jer to smanjuje rizik od infekcije i sprječava teži oblik bolesti, pohvalivši i jako uspješnu organizaciju testiranja u županiji.

>>>Najprocjepljenija država Njemačke trpi najviše zaraza | omikron

Što se tiče mogućnosti da se pacijenti testiraju kod svojih liječnika i u drugim ustanovama, ocijenio je da je ta mogućnost dobrodošla, ali da u Primorsko-goranskoj županiji to nije toliko neophodno kao nekim drugim sredinama.

>>>Nonković: ‘vrlo blagi omikron eksplodirao’ u Splitsko-dalmatinskoj županiji

Tijekom petog epidemijskog vala, pokrenutog omikron varijantom virusa, u županiji je od 4. siječnja do danas umrlo 13 pretežno necijepljenih i osoba s komorbiditetima.

Zaražene nove 52 osobe, dvije umrle

Virus je u posljednja 24 sata potvrđen kod nove 52 osobe, a dvije su zaražene osobe umrle u bolnici.

Testirane su 639 osobe, a udio nalaza pozitivnih na koronavirus u broju laboratorijski obrađenih uzoraka je 8,14 posto.

Iz Rijeke i okolice je 46 novooboljelih, troje s crikveničko-vinodolskog područja, dvoje s liburnijskog područja, a jedna zaražena osoba je s otoka Krka. Radno aktivnoj populaciji pripada 33 novooboljelih, 13 je mlađih osoba, a šest starijih od 65 godina.

>>>Rekordnih 1155 zaraza u Primorsko-goranskoj županiji: COVID-19 | 12. siječnja

Ozdravilo je 631 osoba pa je u županiji sada aktivno 7783 slučajeva zaraze.

U riječkoj bolnici liječe se 123 zaražene osobe, a osma njih uz pomoć respiratora.

Udio hospitaliziranih osoba u ukupnom broju aktivnih slučajeva covida u županiji je 1,58 posto.

Grabancijaš/Hina