PolitikaPreporučeno

SAD i Britanija udarili Hute u napadu bez presedana

Američki i britanski vojni zrakoplovi, brodovi i podmornice kroz noć su lansirali desetke raketa širom Jemena u odmazdi za aktivnosti Hutija koji uživaju potporu Irana, a čiji su borci u posljednjim mjesecima u Crvenom  moru izvršili niz napada na komercijalne brodove zemalja koje podupiru Izrael.

Svjedoci su za Reuters potvrdili eksplozije u vojnim bazama u blizini zračnih luka u glavnom gradu Sani i po veličini trećem urbanom središtu Taizu. Na udaru se našla i glavna crvenomorska luka Al-Hudaida te druge vojne instalacije uz obalu.

“Ovi ciljani udari jasna su poruka da Sjedinjene Američke Države i naši partneri neće tolerirati napade na naše osoblje ili neprijateljskim akterima dopustiti ugrožavanje slobodne plovidbe,” rekao je u petak američki predsjednik Joe Biden.

Huti su naveli da je u ukupno 73 zračna napada ubijeno pet njihovih boraca, zavjetovali su odmazdu i nastavak desanta na brodove.

“Vidjeli smo veliku vatru s mjesta gdje se odigrao napad. Bilo je to pola sata užasa,” rekao je Kheloud, stanovnik Sane kojeg su iz sna prenule glasne eksplozije iz smjera zračne luke.

60 ciljeva na 16 lokacija

Zapovjednik američkih operacija na Bliskom istoku, general-pukovnik zračnih snaga Alex Grynkewich, u brifingu je rezimirao da je više od 100 precizno navođenih projektila pogodilo 60 ciljeva na 16 različitih lokacija.

Jedan je američki dužnosnik istaknuo da napadi nisu simbolični već pažljivo odmjereni.  “Išli smo na osobito specifične sposobnosti na izrazito specifičnim lokacijama s preciznim streljivom,” naveo je.

https://www.youtube.com/watch?v=bgW0AHXWiks

Stanovnici Jemena, izmučeni gotovo desetljetnim ratom koji su popratili glad i neimaština, u petak su formirali velike redove ispred postaja za gorivo.

“Ima mnogo brige da će se nestašica goriva ponoviti i da će zalihe hrane biti oskudne,” rekao je 52-godišni Ali Ahmad. “Žurimo napuniti naš auto i kupili smo brašno i rižu u slučaju bilo kakve nužde jer očekujemo da Huti reagiraju i da dođe do eskalacije.”

Britanski ministar obrane James Heappey novinarima je rekao kako se isprva čini da je “sposobnost Hutija da prijete trgovačkim brodovima dobila udarac” i da nema planova o neposrednim daljnjim akcijama.

Propinjanje cijena nafte

Cijene nafte na napetost su reagirala skokom za 2 dolara. Podaci o komercijalnim tankerima pokazuju da su najmanje četiri broda odustala od crvenomorske rute.

Huti, čije oružano krilo kontrolira većinu Jemena, od početka rata u Gazi udaraju ili remete pomorski promet na rascjepu Crvenog mora kojim prolazi 15% svjetske pomorske trgovine na rutama između Europe i Azije.

SAD je u području razmjestio mornaričku operativnu grupu koju karakterizira “međunarodnom” iako uz američke u njoj sudjeluju isključivo britanski brodovi. Članice EU-a na poziv su odgovorile sa zaziranjem te u teatru sudjeluju kroz mornare i časnike.

Američki helikopteri Hute su prvi put udarili u novogodišnjoj večeri kada su potopljena tri njihova broda čija je posada pokušala iskrcavanje na komercijalno plovilo. Aktualna odmazda stiže nakon što je u utorak prema britanskim i američkim ratnim brodovima usmjereno 21 raketa i dronova.

Iran, čije vlasti podržavaju oružane skupine na Bliskom istoku, uključujući Hutije i militante Hamasa u Pojasu Gaze, neposredno je osudio američko-britanske napade.

Američki ministar obrane Lloyd Austin, koji je hospitaliziran uslijed komplikacija nakon operacije raka prostate koju je prikrio od vlasti i javnosti, u priopćenju je naveo da su udari ciljali dronove, balističke i krstareće projektile, obalne radarske sustave i sustave za praćenje zračnog prometa.

Remećenje dobavnih lanaca

Napetost u Crvenom moru izaziva zabrinutost da će prisiljavanje komercijalnih brodova na dulje rute rezultirati novim remećenjem dobavnih lanaca i propinjanjem cijena, što bi moglo utjecati na ratom u Ukrajini već izmučena i krhka europska gospodarstva.

Proizvođač električnih automobila Tesla u četvrtak je rekao da će kašnjenje u isporuci dijelova iz Azije na dva tjedna ugasiti njegovu “gigatvornicu” u Berlinu. Poteškoće očekuje ili trpi još najmanje 19 velikih tvrtki i proizvođača, uključujući IKEA-u, Lidl ili Volkswagen.

Eskalacija

Stručnjaci i analitičari drže da Washington trči po oštrici i riskira širenje sukoba na Bliskom istoku. SAD jemenski teritorij nije udario od 2016. godine, aktualni je napad najveći ikad.

“Zabrinutost je da bi ovo moglo eskalirati,” komentirao je docent londonskog King’s Collegea, Andreas Krieg.

Izraelsko divljanje u Gazi, gdje su Izraelske obrambene snage od 7. listopada ubile više od 23.000 Palestinaca, uključujući grozomoran broj djece, izaziva napetost širom Bliskog istoka. Nasilje je eskaliralo u Libanonu, na Zapadnoj obali, Siriji i Iraku koji je zatražio povlačenje američkih snaga sa svojeg teritorija.

Iračka državna izvještajna agencija u petak je citirala savjetnika premijera koji je rekao da akcije Zapada potpiruju i širi sukobe.