Biznis i ekonomijaPreporučeno

SAD u mjesec dana izgubio fantazmagoričnih 22 milijuna poslova

Ilustracija

Zaštitu zbog nezaposlenosti prošlog je tjedna zatražilo novih 5.245 milijuna Amerikanaca, izvijestio je u četvrtak Labor Department.

Prošlotjedna brojka nešto je manja nego u tri prijašnja tjedna, ali je veća od konsenzusa u očekivanjima ekonomista u anketi Dow Jonesa koji su prognozirali gubitak 5 milijuna poslova.

>>>Španjolska u petnaestak dana izgubila 900,000 poslova: COVID-19

“S punom spoznajom o aktualnom stanju tržišta rada i s masovnim valovima otkaza, ključno je pitanje koliko će tih ljudi biti ponovno zaposleno nakon što se ekonomija počne otvarati,” komentirao je za CNBC šef investicija u Bleakley grupi, Peter Boockvar. “Mi pretpostavljamo da će trebati dugo vremena da se to dogodi, no nadajmo se da ćemo uskoro barem biti bliže početku.”

S posljednjim podacima broj izgubljenih poslova od uvođenja mjera za suzbijanje koronavirusa u SAD-u seže do frapantnih 22 milijuna. CNBC piše da je time izbrisana većina radnih mjesta stvorenih nakon financijske krize i Velike recesije.

53 milijuna američkih radnika – 44% ukupne radne snage – jedva zarađuje za život: Brookings

U drugim, povezanim vijestima, američka vlada je već ispucala 350 milijardi dolara vrijedan paket mjera za očuvanje radnih mjesta (Paycheck Protection Program), a šef atlantskog Feda, Raphael Bostic, kaže da bi za nastavak programa moglo zatrebati do pola bilijuna dolara mjesečno.

Usvajanje novog paketa je zastalo u Kongresu, koji se i u kriznim trenucima našao spreman za nabacivanje amandmana. Bostic je u četvrtak izrazio zabrinutost zbog navedenog, rekavši da o programu ovisi najkrhkiji, obiteljski biznisi, javio je Reuters.

Comments (1)

  1. […] SAD u mjesec dana izgubio fantazmagoričnih 22 milijuna poslova […]

Comments are closed.