Politika

Salvini podnio zahtjev za izglasavanje (ne)povjerenja talijanskoj vladi

Talijanska Liga je u petak podnijela zahtjev za glasanje o povjerenju vladi u potezu s kojim populistički šef stranke Matteo Salvini priziva izvanredne izbore kroz koje bi, prema aktualnim anketama, mogao preuzeti upravljanje državom.

>>>Tunel kroz Alpe srušio talijansku vladu, Salvini pozvao na izvanredne izbore

Salvini je od zastupnika Lige zatražio da se do ponedjeljka vrate u Rim i želi da se postupak povjerenja pokrene do kraja idućeg tjedna. Konačnu odluku će donijeti lideri političkih grupa u Senatu, koji će također prekinuti ljetnu stanku i u ponedjeljak vijećati o rokovima, piše Reuters.

“Oni koji gube vrijeme štete Italiji da bi sačuvali svoje pozicije,” rekao je Salvini nakon što je u četvrtak šokirao sunarodnjake i tržišta ocjenom da je vladajuća koalicija s Pokretom pet zvijezda “gotova”.

>>>Feld iz Njemačkog vijeća ekonomskih stručnjaka upozorava na ‘novu euro krizu’

Investitori su na nova politička previranja reagirali prodajom državnih obveznica i poskupljenjem zaduživanja za Italiju. U petak je zabilježen pad dionica na Borsa Italiana, posebice u bankarskom sektoru, što se prelilo na šira dionička tržišta u Europi. Fitch Ratings će uskoro objaviti reviziju kreditnog rejtinga talijanskih državnih obveznica koje su trenutno na rubu “škart statusa” s negativnim izgledima.