PolitikaPreporučeno

Salvini traži parlamentarni blok od 150 nacionalista

Iako su snage europskih nacionalista, suverena ako preferirate, utrle širok put prema Europskom parlamentu izostala je očekivana i najavljivana nadmoć što znači da će desnica, ukoliko želi poremetiti planove europskog mainstreama morati posegnuti za okrupnjavanjem. Taj je proces ususret izborima započeo, a jučer nastavio talijanski vicepremijer i ministar unutarnjih poslova Matteo Salvini čija je Liga s izborima postala najsnažnija stranka u Italiji.

Salvini je odmah u ponedjeljak rekao da želi blok od 150 zastupnika u Europskom parlamentu o čemu je već razgovarao s čelnicom Nacionalnog okupljanja Marine Le Pen, Nigelom Farageom iz stranke Brexit i mađarskim premijerom Viktorom Orbanom koji su redom zabilježili upečatljive ili povijesne rezultate na nedjeljnim izborima.

>>>Nacionalno okupljanje, Liga, AfD i nacionalisti formirali grupu Identitet i demokracija (ID)

Privremeni podaci od utorka sugeriraju da bi stranke u čijem se političkom programu spominje euroskepticizam mogle imati više od 170 zastupnika (23 posto) u parlamentu sa 751-im mjestom. To je više od 20 posto u prošlom sazivu, ali daleko od predviđanja analitičara i anketa.

Rasipanje EFDD-a   

Spremnost na razgovore sa Salvinijem pokazuju poljski vladajući nacionalisti iz stranke Pravo i pravda (PiS) koja se u prošlom sazivu priklonila grupi Europskih konzervativaca i reformista (ECR). PiS je u budućem sazivu osigurao 23 zastupnička mjesta.

Još jedan od ključnih dionika potencijalnog “nacionalističkog bloka” je Viktor Orban čiji je Fidesz na izborima postigao povijesne rezultate, osvojio 52 posto glasova i 13 zastupničkih mjesta u EP-u. Orban se ususret izborima posvadio s Europskim pučanima (EPP), uskratio podršku njihovom kandidatu za predsjednika Europske komisije i lako bi mogao napustiti tu grupu.

Iako je prema privremenim rezultatima ukupni broj euroskeptičnih zastupnika nedovoljan za blokadu zakonodavnih prijedloga u EP-u, nacionalisti bi kroz savezništva mogli “udarati jače od svoje težine.”

“Ako se on odluči pridružiti Salviniju i njegovoj grupi, to bi poslalo velik signal proeuropskom establishmentu,” rekao je Mujtaba Rahman iz konzultantske tvrtke Eurasia Group za Reuters.

>>>Orbanov Fidesz u neočekivanom manevru obustavio reformu sudstva, odbacio Salvinija

Na scenu se vratio bivši talijanski premijer Silvijo Berlusconi čija Forza Italija već dugo zagovara snažnije skretanje europskih pučana udesno, a na nedjeljnim je izborima osvojila osam zastupničkih mjesta. Među krajnje desnim dionicima je i španjolski politički startup Vox s tri zastupnika u budućem sazivu EP-a.

Salviniju naruku idu i porazni izborni rezultati Europe slobode i direktne demokracije (EFDD), parlamentarne grupe čije su temeljne sastavnice Stranka britanske neovisnosti (UKIP) i talijanskih Pet zvjezdica loše prošle na izborima zbog  čega će teško zadovoljiti uvjet o zastupnicima iz sedam različitih nacionalnih stranaka nužan za formiranje grupacija u EP-u.

Iako je prema privremenim rezultatima ukupni broj euroskeptičnih zastupnika nedovoljan za blokadu zakonodavnih prijedloga u EP-u, nacionalisti bi kroz savezništva mogli “udarati jače od svoje težine.”

“Postoji rizik da će pojedini sektori EPP-a kliznuti dalje udesno uslijed snažnije prisutnosti krajnje desnice,” ocijenio je Kenneth Haar, istraživač aktivističkog Corporate Europe Observatoryja.

Rusija, traženje azila

Okrupnjavanju europske desnice u budućem sazivu na putu stoje iste prepreke kao u prošlom. Nacionalisti na istoku Europe već dugo odbacuju talijanske pozive za raspodjelu tražitelja azila prema kvotama. Poljski PiS negoduje i osjeća povijesnu nelagodu zbog bliskih odnosa Nacionalnog okupljanja i Lige s Rusijom.

>>>Kaczynski odbacio suradnju s Rusiji bliskim Salvinijem

Tu su i razlike u gledištima o ekonomiji, u kojima austrijska krajnja desnica nema sluha za zahtjeve Salvinija o izmijeni pravila Pakta o stabilnosti i rastu.

Manje nego više impresivnim rezultatima nacionalista na izborima značajno pridonosi i uspjeh Faragea, ali je 29 zastupničkih mjesta njegove Brexit stranke privremenog karaktera jer će njegovi zastupnici morati podnijeti ostavke zajedno s brexitom.

Nacionalisti bi također mogli pronaći “nevjerojatne” saveznike u pojedinim pitanjima, ističe za Reuters Guntram Wolff, direktor bruxelleskog think tanka Bruegel. Oni bi se primjerice mogli prikloniti ljevičarima i osnaženim zelenima u protivljenju novim trgovinskim sporazumima.