Politika

Šarec: prestriktno primjenjujemo europske direktive

Slovenski premijer Marjan Šarec kazao je da je članstvo u Europskoj uniji najbolje što se dogodilo Sloveniji u njezinoj povijesti, ali da je protiv federalizacije EU-a  pa zastupa pragmatičnu politiku s naglaskom na nacionalne interese kojom se grade savezništva u Europi.

“Članstvo u EU je najbolje što nam se u novijoj povijesti dogodilo iako smo možda imali previsoka očekivanja”, kazao je Šarec u razgovoru za ljubljansko “Delo” od subote.

>>>VIDEO: Lojze Peterle zasvirao usnu harmoniku i zaradio aplauz Europskog parlamenta

No, naš najveći problem u vezi s EU-om je da prestriktno primjenjujemo europske direktive. Sve što dolazi iz europskih ureda ne treba uzeti kao nešto sveto, a mi smo u tom znali biti “papskiji od samoga pape”, kazao je Šarec, te dodao da je tako na primjer prestrogo implementirana europska direktiva o uravnoteženosti prihoda i rashoda u državnom proračunu, tzv. zlatno fiskalno pravilo koje je uneseno i u slovenski ustav.

Šarec je dodao da želi u EU-u voditi suverenu politiku baziranu na nacionalnom interesu, te da pri tom Slovenija treba sklapati pragmatična ad-hoc savezništva.

“Kod vanjske politike je važno  da je ona koordinirana. Iza zatvorenih vrata možemo kazati što nam smeta, ali ne kritizirati vladu u inozemstvu. U Hrvatskoj, Italiji ili Mađarskoj nećete naći političare koji vani  kritiziraju svoju vladu, govoreći da ona ništa ne vrijedi i da je Sloveniju posvađala sa svim susjedima”,

Marjan Šarec

Pragmatična politika

Svaka članica gleda vlastite ciljeve i interese, pa tako surađujemo ondje gdje su ti interesi bliži, a ondje gdje nisu ne surađujemo. To je pragmatična politika i logično je da moramo i dalje gledati interes Slovenije kao države, voditi računa o tome što će nam donijeti korist, a što ne, kazao je Šarec, dodajući da “federalizacija” EU-a po njegovu mišljenju ne dolazi u obzir i da ne trebamo “više” Europe od EU-a i njegovih institucija koje će probleme i izazove rješavati.

“Savezništva tražimo s državama koje su nam bliske u razmišljanju, pa tako s državama Beneluksa imamo posebno dobre odnose. Ad hoc savezništva uspostavljamo na osnovi bliskosti interesa, kazao je za “Delo” slovenski premijer.

>>>Neupućena Komisija nezainteresirana za obavještajne igre Hrvatske i Slovenije

Dodao je da neki od problema sa susjednim državama proistječu iz toga što je kod njih na vlasti desnica, dok je u Sloveniji na vlasti manjinska vlada sastavljena od stranaka ljevice i liberalnog centra.

“Ako sa susjedima imaš otvorena pitanja, onda može dolaziti do napetosti i naša je dužnost da u tim slučajevima reagiramo”, kazao je Šarec.

To ne znači da mi stvari zaoštravamo, ali nam je dužnost reagirati ako stvari idu preko crte. Ako netko kaže da su Istra ili slovensko Primorje talijanski, onda jasno treba reći da tako nije, kazao je Šarec.

O otvorenoj kritici vanjske politike

Slovenski premijer i predsjednik Liste Marjana Šarca (LMŠ) kritizirao je domaću oporbu jer u pitanju spora s Hrvatskom oko arbitraže nije zauzela jedinstveni stav s vladom i tako ojačala nacionalne pozicije.

>>>Održano ročište u sporu Slovenije protiv Hrvatske pred Europskim sudom za ljudska prava

“Kod vanjske politike je važno  da je ona koordinirana. Iza zatvorenih vrata možemo kazati što nam smeta, ali ne kritizirati vladu u inozemstvu. U Hrvatskoj, Italiji ili Mađarskoj nećete naći političare koji vani  kritiziraju svoju vladu, govoreći da ona ništa ne vrijedi i da je Sloveniju posvađala sa svim susjedima”, kazao je Šarec, aludirajući na izjave oporbenog čelnika i bivšeg premijera Janeza Janše koji je kritizirao europsku politiku Šarecove vlade i njezine odnose sa susjednim državama, zbog raznih afera i protestnih nota koje je Slovenija slala u zadnjih nekoliko mjeseci.