PreporučenoTech

Siemens i Deutsche Bahn najavili prodor vlakova na vodik  

Siemens Mobility i Deutsche Bahn kreću s razvojem vlakova na vodik i popratne infrastrukture čija će primjena započeti u 2024. godini s ciljem zamjene dizelskih lokomotiva u njemačkoj željeznici.

Michael Peter, izvršni direktor za mobilnost Siemensa, za Reuters je rekao da će prototip temeljen na električnoj lokomotivi Mireo Plus koristiti gorive ćelije za generiranje energije iz vodika i kisika.

>>>Siemens primio narudžbu Ruskih željeznica vrijednu 1.1 milijarde eura

Predviđena je modularna konfiguracija, pa će pogon po potrebi moći koristiti električne baterije, vodikove ćelije ili “zastarjele vodove”.

Mireo Plus; Foto: Siemens

Deutsche Bahn posjeduje oko 1,300 dizelskih lokomotiva koje pokrivaju neelektrificiranih četrdeset posto od 33,000 kilometara njemačkih željeznica. “Naši vlakovi na vodik mogu zamijeniti dizelske vlakove u dugom roku,” rekao je Peter.

Prema najavama, prototip će imati doseg od 600 kilometara i maksimalnu brzinu od 150 km/h. Za punjenje goriva trebat će 15 minuta.

Peter je procijenio da će Europskoj uniji na putu prema dekarbonizaciji gospodarstva i postizanju klimatskih ciljeva u sljedećih 10-15 godina trebati zamjena između 10,000 i 15,000 vlakova, od kojih 3,000 u Njemačkoj. Svaki će vlak koštati između pet i 10 milijuna eura što predstavlja tržišni potencijal od 50 do 150 milijardi eura.

>>>Siemens testira ‘električni autoput’

Europska komisija i većina nacionalnih vlada u Europskoj uniji drže da je vodik budućnost transporta s ključnom ulogom u njegovoj dekarbonizaciji.

Pratite nas na Google vijestima