Biznis i ekonomijaPreporučeno

Silovito produbljenje deficita izazov za američku vanjsku politiku

Vlada Sjedinjenih Američkih Država u petak je izvijestila da se fiskalni deficit u 2023. godini produbio za 1.695 bilijun dolara, 23% više nego u godini prije.

Izvješće bilježi širok pad prihoda i rast izdataka za socijalno osiguranje, Medicare i zaduživanje.

>>>Kongres gura najveći godišnji vojni proračun u povijesti

Ministarstvo financija navodi da je deficit drugi najveći u američkoj povijesti, nakon rupe od 2.78 bilijun dolara koju je u 2021. godini izdubio raskošni odgovor na pandemiju bolesti COVID-19.

Rezultati predstavljaju veliki korak unatrag za administraciju predsjednika Joea Bidena koja je u prve dvije godine smanjila manjak.

>>>Biden zatražio 106 milijardi dolara za geopolitičke ciljeve, Izrael i Ukrajinu

Reuters piše da rupa predstavlja i veliki izazov za daljnje zahtjeve Bijele kuće koja od Kongresa traži da u 2024. godini osigura 106 milijardi dolara za financiranje posredničkog rata u Ukrajini, potporu Izraelu, zaštitu američkih granica i hegemonije.

SAD je u 2022. godini zabilježio deficit od 1.375 bilijun dolara.

Kontekst

Republikanski zastupnici u Kongresu sve glasnije i jasnije izražavaju negodovanje zbog cijene posredničkog rata u Ukrajini.

>>>Muskova memica o američkom financiranju Ukrajine provocira freakout, more lajkova na X-u

Prijepor je rezultirao opozivom republikanskog predsjednika Zastupničkog doma Kevina McCarthyja čija je pozicija i nakon dva tjedna unutarstranačkih previranja ostala neispunjena.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij u petak je pozdravio prijedlog Bijele kuće.

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima