Biznis i ekonomijaPreporučeno

Sindikat Tehnos: stanje se otelo kontroli | danak HEP-a u borbi protiv inflacije ‘milijardu eura’

Strukovni sindikat radnika Hrvatske elektroprivrede (HEP) Tehnos u ponedjeljak je u priopćenju za javnost upozorio da se situacija “otela kontroli” i da su protuinflacijske mjere Vlade RH rezultirale kolosalnim gubitkom koji ugrožava poslovanje i opstojnost te javne tvrtke.

Kontekst

Vlada je 16. veljače 2022. godine, neposredno prije ruske invazije na Ukrajinu, predstavila 4.8 milijardi kuna vrijedan paket mjera za ublažavanje rasta cijena energenata sa značajnim utjecajem na poslovanje i profitabilnost dionika na tržištu opskrbe plinom i električnom energijom.

“Ograničenjem porasta naknada za električnu energiju rasteretit će se kućanstva za oko 460 milijuna kuna, što znači 460 milijuna kuna manje prihoda za Hrvatsku elektroprivredu. Na ovaj način značajno ublažavamo rast cijena električne energije za naše sugrađane,” rekao je tada o jednom od učinaka mjera premijer Andrej Plenković.

Vlada je potom u rujnu predstavila novi, 21 milijardu kuna vrijedan paket pomoći koji “uključuje mjere za razne segmente društva, građane i poduzetnike, kao i za zelenu tranziciju i solarne elektrane”.

Na pitanje hoće li Vladine mjere ići dominantno na teret HEP-a, premijer je tada odgovorio da se mjere donose za šestomjesečno razdoblje, a ono što će HEP preuzeti iznosi oko šest od ukupno 21 milijarde kuna.

“Stanje se otelo kontroli”

Iz Tehnosa u ponedjeljak upozoravaju da je dosadašnji danak HEP-a ublažavanju inflatornih pritisaka ogroman, “reda veličine milijardu eura”, sa značajnim negativnim utjecajem na budućnost tvrtke.

Sindikat u takvom kontekstu namjeru vlade da antiinflacijske mjere produlji za još godinu dana naziva “iznimno opasnom”.

>>>Europski danak za ratom u Ukrajini okinutu energetsku krizu nadomak 800 milijardi eura

U nastavku pročitajte priopćenje Tehnosa u izvornom obliku koje potpisuje njegov predsjednik Denis Geto:


Strukovni sindikat radnika Hrvatske elektroprivrede smatra iznimno opasnim namjere Vlade RH za jednogodišnje produženje antiinflacijskih mjera kojima se na teret HEP-a subvencioniraju cijene plina, toplinske i električne energije za kućanstva i poduzetnike.

Zahvaljujući ovim mjerama, poslovni sustav HEP-a u kratkom vremenu ostvario je ogromne gubitke, reda veličine milijardu eura, što je već bacilo tvrtku u ogromne probleme iz kojih se neće izvući godinama. Održavanje starih postrojenja već sada se zaustavlja, zastat će i sve nove investicije, vrednovanje rada kontinuirano tone u odnosu na druge tvrtke u Hrvatskoj tako da kvalitetni radnici odlaze a novi nemaju interesa za zapošljavanje u HEP-u. Višegodišnje dijeljenje tvrtke na puno manjih dijelova te u konačnici namjerno galopirajuće zaduživanje HEP-a nametnuto od strane vlasnika, odavno su poznati scenarij za privatizaciju i uništavanje hrvatskih poduzeća. Ako se HEP nastavi ugrožavati, usluga opskrbe električnom energijom u budućnosti bit će znatno lošija i skuplja. Pitamo se, namjerava li netko “zlatnu koku” hrvatskog gospodarstva ubiti zbog jednog jajeta?

Podržavamo sudjelovanje HEP-a kao pomoć u kriznim situacijama, poput poplava, potresa, energetskog siromaštva i slično, pa tako i trenutno kod prijeteće eksplozije cijena energenata, čime se i dokazuje kako je HEP vrlo bitan kao javno poduzeće pomoću kojeg se lakše mogu premostiti razne socijalne krize.

No stanje se otelo kontroli. Stoga ovom prilikom tražimo od Vlade RH da hitno donese odluke kojima će jednoznačno propisati na koji način će obeštetiti poslovni sustav HEP-a za gubitke koje mu nanosi svojim trenutnim antiinflacijskim mjerama.

Sindikat TEHNOS sigurno neće mirno gledati daljnje namjerno siromašenje tvrtke. Ako se ono nastavi, vrlo brzo ćemo aktivirati svoje članove u svrhu zaštite HEP-a te samim time prava i interesa nas radnika, kao i cjelokupnog stanovništva, jer HEP jeste javno dobro koje još dugo treba biti na korist svima.


Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima

Comments (1)

  1. […] Sindikat Tehnos: stanje se otelo kontroli | danak HEP-a u borbi protiv inflacije… 13/03/2023 […]

Comments are closed.