PolitikaPreporučeno

Situacija u Đakovu ‘malo je otišla u krivo’: COVID-19/26. lipanj

Đakovačka gradska uprava izrazila je u petak zabrinutost jer se koronavirus nije zadržao u okvirima samostana, Nadbiskupije i bogoslovnog sjemeništa, nego se raširio po gradu, te je potvrdila da su ovogodišnji Đakovački vezovi definitivno otkazani.

Na konferenciji za novinare gradonačelnik Marin Mandarić ocijenio je da se epidemiološka situacija u gradu pogoršala jer se virus pojavio među djecom iz Dječjeg vrtić “Sunčev sjaj Nazaret”, a povezan je i s krizmom koja je bila u nedjelju u đakovačkoj katedrali. Neki koji su ondje bili već su testirani, a neki još čekaju testiranje. Mandarić smatra kako broj zaraženih vjerojatno nije konačan jer nisu obrađeni svi testovi, pa se može očekivati da će broj pozitivnih biti nešto veći.

>>>U Đakovu olako s djecom, potvrde o virusu u vrtiću iz medija: COVID-19/25. lipanj

Zabrinjava što se koronavirus nije zadržao u okvirima samostana milosrdnih sestara Sv. križa, Nadbiskupije i bogoslovnog sjemeništa, nego je izašao i raširio se po gradu. Situacija je u Đakovu, poručio je Mandarić malo je otišla ukrivo, ali odgovornim ponašanjem trebamo spriječiti kako ona ne bi eskalirala.

Građane je pozvao da izbjegavaju nepotrebne socijalne kontakte jer se to dosad pokazalo kao jedini djelotvoran lijek protiv koronavirusa.

Potvrdio je kako su definitivno otkazani Đakovački vezovi, manifestacija izvornoga narodnog folklora.

“Kada je izbila epidemija, odlučili smo da neće biti događanja koja okupljaju veliki broj ljudi i pristupili smo redefiniranju programa, što bi omogućilo da se priredba ipak održi. Nakon što se virus raširio po gradu, konačno smo odlučili da ove godine Đakovačkih vezova uopće neće biti i oni su otkazani”, istaknuo je gradonačelnik Mandarić.

95 novooboljelih, ponajviše u Đakovu – hospitaliziran nadbiskup Marin Srakić: COVID-19/25. lipanj

Smatra kako je u ovome trenutku to “jedina prava i odgovorna odluka” te da je najvažnije zdravlje Đakovčana, posebno onih iz rizičnih skupina, a za tradiciju, kulturu i umjetnost bit će vremena nakon što epidemija prođe.

Na upit planira li gradska uprava donijeti neke strože preventivne mjere Mandarić je odgovorio kako će se, ako dođe do eksplozije broja zaraženih, uzeti u obzir donošenje primjerenih mjera u suradnji sa Županijskim stožerom Civilne zaštite i Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo (HZJZ)

>>>Samostan sa zaraženim sestrama u Đakovu je ‘velik i posjećen gerontološki centar’ s vrtićem

Zamjenik načelnika Gradskog stožera Civilne zaštite Robert Francem pozvao je građane da izbjegavaju javne skupove i događaje, a one koji ih organiziraju da ih provode uz sve propisane mjere HZJZ-a.