PolitikaPreporučeno

Škare Ožbolt traži zapisnik s tehničkih pregleda žičare: Pavičić Vukičević ‘obmanjuje javnost’

Nezavisna kandidatkinja za gradonačelnicu Zagreba Vesna Škare Ožbolt zatražila je žurnu objavu izvješća nadzornog inženjera i zapisnika s tehničkih pregleda sljemenske žičare jer je, kako je rekla, Jelena Pavičić Vukičević svojom izjavom da je žičara sigurna obmanula javnost.

Škare Ožbolt kaže da su dobili neslužbenu informaciju koja potpuno odudara od izjave obnašateljice dužnosti gradonačelnice Zagreba Pavičić Vukičević od 26. travnja – da je sljemenska žičara sigurna te da su svi sudionici tehničkih pregleda u čiju domenu spada statika i sigurnost građevine i opreme bezrezervno potvrdili njezinu sigurnost.

Kaže da su nakon njezine izjave “redovito se voze testne vožnje, no nažalost ne može biti još u komercijalnoj upotrebi”, propitali je li to stvarno tako i po dobivenoj neslužbenoj informaciji utvrdili da Pavičić Vukičević obmanjuje javnost.

Negativno završno izvješće 

Ističe da im je u odnosu na stanje završenosti projekta rečeno da je za projekt Žičara ishođeno 12 građevinskih dozvola. Od toga je za građevine koje su u funkciji osiguranja preduvjeta građenja osnovne građevine izdano njih osam, uglavnom za infrastrukturne građevine.

>>>Zagreb: Tomašević predao 20.236 potpisa

Navodi da sama građevina Žičare ima tri dozvole. Za gornju postaju i međupostaju provedeni su tehnički pregledi i otklonjeni nedostaci po tehničkom pregledu, dok je za donju i kutnu postaju tijekom radova došlo do spoznaje da je građevina konstruktivno neispravno projektirana i napravljena je revizija projekta i ishođena Izmjena osnovne dozvole.

>>>Pavičić Vukičević: Zagreb je jedan od najvećih poslodavaca u Hrvatskoj

“Ojačanja po izmjeni dozvole samo su djelomično izvedena tako da je, prema informacijama kojima raspolažem, nadzorni inženjer predao negativno završno izvješće  – građevina nije izvedena po projektu, dozvoli niti zakonu”, ističe Škare Ožbolt.

S 300 na 850 milijuna kuna

Poziva Pavičić Vukičević da objavi zapisnik tehničkog pregleda u kojem je vidljivo da je dio Donje i Kutne postaje ispravno sagrađen, da nema nedostataka po tehničkom pregledu i da se može izdati uporabna dozvola.

Kaže da Pavičić Vukičević također treba odgovoriti na pitanje zašto parcelacije za Donju postaju nisu provedene i zašto nije formirana građevinska čestica te kako se uopće mogu izdavati uporabne dozvole, a da čestica nije formirana.

>>>Škare Ožbolt: Sve što su mogli su pokazali. HDZ i BM 365 ne zaslužuju novi mandat

Podsjeća, kako stoji u današnjem priopćenju, da su u Gradu 2017. odlučili krenuti u rekonstrukciju i gradnju nove žičare. Radovi su započeli 2019., a pokojni gradonačelnik Milan Bandić je četiri puta postavljao rok za otvaranje žičare, no ona još nije otvorena.

“S početnih 300 milijuna kuna, cijena projekta sada već prelazi oko 850 milijuna. U tijeku su tehnički pregledi koji su potrebni da bi žičara dobila uporabnu dozvolu. Slučajem se bavi i USKOK. Nova žičara politički je projekt HDZ-a i BM 365”, ustvrdila je Škare Ožbolt.

Comments (1)

  1. […] Škare Ožbolt traži zapisnik s tehničkih pregleda žičare: Pavičić Vukičević &#821… 03/05/2021 […]

Comments are closed.