Politika

Slovenija: u natjecanju za EP devet parlamentarnih i 5 neparlamentarnih stranaka 

Bohinjsko jezero; Foto: Iva Balk

Na izbore za slovenske članove budućeg sastava Europskog parlamenta prijavljeno je 14 kandidatskih lista i sve su dobile potvrdu, objavilo je tamošnje državno izborno povjerenstvo.

Uz 9 parlamentarnih stranaka, vladajućih i oporbenih, svoje su liste za europske izbore podnijele neparlamentarne stranke Zeleni Slovenije, Dobra država, Domovinska liga i Pokret ujedinjena Slovenija, te nestranačka organizacija nazvana “Povežimo se”.

Slovenija će u budućem sastavu europarlamenta u slučaju provedbe brexita imati 9 zastupnika umjesto dosadašnjih 8, a najviše šansi za osvajanje pozicija i u novom europarlamentu imaju parlamentarne i već etablirane stranke.

Prema nekim projekcijama, oporbena stranka Slovenska demokratska stranka (SDS), može računati na dva do tri eurozastupnika, Socijalni demokrati (SD) na jednoga do dva, a na barem jedno zastupničko mjesto mogu računati Ljevica (L), Lista Marjana Šareca (SMŠ) i Demokratska stranka umirovljenika (DESUS).

Projekcije do sada ne pokazuju mogućnost da mandat dobiju neke od radikalnih i izrazito populističkih stranaka, poput Jelinčičeva SNS-a, Domovinske lige ili Pokreta za ujedinjenu Sloveniju, ali bi s početkom kampanje njihov utjecaj mogao porasti, tvrde neki slovenski politički analitičari.