PolitikaPreporučeno

Slovenka Fajon koja je odluku EK nazvala ‘neprihvatljivom’ predsjednica radne skupine za Schengen

Tanja Fajon
Tanja Fajon; Foto: Thierry Roge/EP

Odbor Europskog parlamenta za pravosuđe, unutarnje poslove i slobode izabrao je u utorak slovensku europarlamentarku Tanju Fajon za predsjednicu posebne radne skupine za Schengen, objavila je Slovenska tiskovna agencija STA.

Fajon je članica Socijalnih demokrata (SD), koji su u Sloveniji dio vladajuće koalicije premijera Marjana Šareca. Ona je nakon imenovanja izjavila da će ideji Schengenskog prostora bez graničnih kontrola nastojati vratiti “ugled i puno djelovanje”, objavila je Slovenska tiskovna agencija STA.

>>>Povijesne crtice, reakcije i prepreke na putu do punopravnog članstva u Schengenu

Slovenija je kritična prema već učestalom produžavanju mjera granične kontrole unutar Schengena, uvedenom nakon masovne migrantske krize 2015., osobito zato jer to čini susjedna Austrija na graničnim prijelazima sa Slovenijom, čime se usporava promet ljudi, dobara i kapitala.

Fajon je u izjavi nakon izbora kazala da je krajnje vrijeme da se unutarnje kontrole unutar schengenskog prostora ukinu, jer njihovo produžavanje nije utemeljeno te ugrožava ideju Schengena.

Kako navodi slovenska agencija, Fajon je najavila da će se njena grupa u odboru za pravosuđe posvetiti i ispunjavanju uvjeta za ulazak u Schengen kad se o tome bude odlučivalo te da će u svom radu surađivati s nadležnom povjerenicom Europske komisije Ylvom Johansson.

Fajon je, zajedno s više članova Europskog parlamenta iz Slovenije koji su članovi stranaka vladajuće koalicije, u listopadu pisala pismo Europskoj komisiji u kojemu se tražilo da Europska komisija u prijašnjem sastavu, koju je vodio Jean Claude Juncker, odgodi donošenje odluke o tome ispunjava li Hrvatska tehničke kriterije za Schengen te je dovedeno u pitanje hrvatsko ispunjavanje tehničkih uvjeta.

Junckerova komisija je, na jednoj od svojih zadnjih sjednica, odlučila da je Hrvatska ispunila sve tehničke uvjete za Schengen.

>>>Fajon: voljela bih vidjeti više demokracije i slobode medija, snažniju oporbu u Srbiji

“Vrlo rado bismo vidjeli ulazak Hrvatske u Schengen, ali nakon ispunjavanja svih uvjeta. Čini se da realnost nije takva. Izvještaji nevladinih organizacija otkrivaju nam što se događa na granici s Bosnom i Hercegovinom,” rekla je tada Fajon hrvatskim i slovenskim novinarima.

“Ovo je neprihvatljiva odluka Jean-Claude Junckera,” ustvrdila je.

O samom pristupanju Schengenu neke od članica EU-a odlučuje Europsko vijeće, a za potvrdu je potrebna politička suglasnost čelnika svih država članica.

Grabancijaš/Hina