Biznis i ekonomijaPreporučeno

‘Snaphsot’ inflacije, potrošnje i sentimenta u europodručju | prosinac

U europodručju je prošloga mjeseca obodrio ekonomski sentiment ali je inflacija, u harmoniji s očekivanjima, ostala u negativnom teritoriju iz kojeg će se polako i mukotrpno uzdizati čitave iduće godine.

>>>Deflacija u eurozoni: kolovoz 2020. | Eurostat

Prema izvješću Eurostata, inflacija je u 19 članica eurozone u prosincu ostala neizmijenjena u odnosu na mjesec prije, na minus 0.3%, lošije od očekivanja analitičara o 0.2% ali unutar procjena Europske središnje banke (ECB).

Pojedini analitičari očekuju da će podaci objavljeni u četvrtak biti posljednji s negativnim predznakom. Glavni bi poticaj trebao stići iz Njemačke gdje uskoro završava moratorij na naplatu PDV-a. Oporavljaju se i cijene nafte, što će također utjecati na generalna kretanja cijena.

ECB u posljednjim projekcijama predviđa porast inflacije na 0.3% u prvom kvartalu s ugrijavanjem do 1.5% u četvrtom tromjesečju, pod uvjetom da kampanje cijepljenja dosegnu brojke nužne za kolektivni imunitet i ponovno pokretanje uslužnog sektora.

Dugoročne procjene ostaju daleko od ciljane srednjoročne inflacije od blizu ali ispod 2%. Stopa će iduće godine ponovno pasti a cilj ECB-a ostati nedostižan i nakon pogleda na daleke horizonte.

>>>Inflacija u europodručju slabija od već slabih očekivanja | de Guindos

Od značajnih prošlomjesečnih indikatora, odvojeno izvješće Eurostata otkriva veći od očekivanog pad prometa u maloprodaji. Potrošnja je u prosincu na mjesečnoj razini pala za 6.1%, a na godišnjoj za 2.9%. Najoštriji je pad s mjeseca na mjesec zabilježen u Belgiji, 15.9% i Francuskoj, 18.0%.

Ekonomisti su u anketi Reutersa predviđali pad za 3.4% na mjesečnoj i porast za 0.8% na godišnjoj razini.

Neočekivano, ekonomski sentiment je istovremeno sa 87.7 u studenom u prosincu porastao na 90.4 boda, otkriva odvojena redovna anketa Europske komisije. Ponajveći porast optimizma je zabilježen u industriji (s -10.1 na -7.2 boda) i među potrošačima (s -17-6 na 13.9 poena).

>>>Suočeni smo s udarom na ekonomiju nezabilježenim od Velike depresije: Komisija

Suočen s “double dip” recesijom i negativnom stopom inflacije koja postojano traje od kolovoza, ECB je u prosincu odobrio novi paket poticaja (stvaranja novca) i program kupnje imovine produljio debelo u 2022. godinu s nadom da će tuširanje novcem spriječiti trajnu štetu u gospodarstvu. Očekuje se da će mjere cijenu zaduživanja zadržati blizu ili čak ispod nule još godinama.

>>>Investitori prvi put kupili talijanske državne obveznice s prinosom od 0%