Politika

Španjolska, Belgija, Irska i Malta žele da samit EU-a pozove na primirje u Gazi

Španjolska, Belgija, Irska i Malta žele da čelnici EU-a na samitu idući tjedan razgovaraju o situaciji u Pojasu Gaze i zajedno pozovu na trajno humanitarno primirje koje bi okončalo sukob, poručile su u pismu predsjedniku Europskog vijeća.

Čelnici EU-a sastat će se 14. i 15. prosinca u Bruxellesu kako bi razgovarali o pomoći Ukrajini koja se bori protiv ruske agresije i reviziji dugoročnog proračuna EU-a, a na dnevnom redu je i situacija na Bliskom istoku.

Pismo četvorice premijera upućeno predsjedniku Europskog vijeća Charlesu Michelu naglasilo je ozbiljnost rata između Izraela i Hamasa u Pojasu Gaze i mogućnosti da sukob eskalira i proširi se na regiju.

Uspostava palestinske države

Sažetak pisma, koje je Reuters dobio na uvid, navodi da bi europski čelnici trebali usuglasiti zajedničko stajalište da “hitno pozovu strane da proglase trajno humanitarno primirje koje može dovesti do kraja neprijateljstava” i da zatraže mjere da se odmah zaštiti civile u Gazi.

Četiri zemlje, koje su i prije kritizirale Izrael zbog njegova pristupa sukobu, pozvale su da se što je prije moguće održi međunarodna mirovna konferencija kako bi se razgovaralo o uspostavi palestinske države uz Izrael.

Isto tako, smatraju da bi trebalo zamrznuti imovinu nasilnih izraelskih doseljenika koji napadaju Palestince kako bi se spriječilo da se nasilje ne proširi na Zapadnu obalu.