Politika

Stalno predstavništvo RH pri EU objavilo popis sastanaka s lobistima

Irena Andrassy; Foto: Damir Senčar

Stalno predstavništvo Republike Hrvatske pri Europskoj uniji počelo je u srijedu u cilju transparentnosti na svojoj internetskoj stranici objavljivati informacije o sastancima stalne predstavnice i njezina zamjenika s predstavnicima interesnih skupina.

Na internetskoj stranici mogu se naći informacije o datumu sastanka, nazivu svake organizacije ili grupe te imena osoba koje su se sastale.

U srijedu je na stranici Stalnog predstavništva objavljen popis svih sastanaka koje su veleposlanica pri EU-u Irena Andrassy i njezin zamjenik Goran Štefanić imali od 28. listopada prošle godine do 6. veljače ove godine.

S tom praksom će se nastaviti i objavljivat će se svi sastanci stalne predstavnice i njezina zamjenika s lobistima koji su registrirani u Registru transparentnosti.

>>>‘Jedna od najiskusnijih hrvatskih diplomatkinja’ Britancima: zbogom i dobro da smo vas se riješili

Veleposlanik ili veleposlanica zemlje predsjedateljice predsjeda Odborom stalnih predstavnika (COREPER), koje čine veleposlanici svih zemalja članica. Postoje dvije konfiguracije Odbora stalnih predstavnika: COREPER I i COREPER II. Prvim predsjedava zamjenik stalnog predstavnika, a drugim stalni predstavnik. COREPER je glavno tijela a za pripremu sastanaka Vijeća EU-a.

Predstavnici zemlje predsjedateljice predstavljaju Vijeće u usuglašavanju zakona u tzv. trijalozima u kojima uz Vijeće sudjeluju predstavnici Europskog parlamenta i Komisije.

Predsjednički trio, koji čine Rumunjska, Finska i Hrvatska, koje predsjedavaju Vijećem EU-a od početka 2019. do sredine 2020. obvezale su se da će sastajati s predstavnicima interesnih skupina samo pod uvjetom da su registrirani u Registru transparentnosti.