Biznis i ekonomija

Štrajk u njemačkim zračnim lukama remeti planove 100.000 putnika

Neletačko osoblje njemačkog zračnog prijevoznika Lufthanse u utorak je krenulo u drugu ovomjesečnu industrijsku akciju koja remeti putovanja više od 100.000 ljudi i snaži pritisak na upravu ususret za srijedu najavljenog nastavka pregovora o plaćama.

Kompanija je rekla da će danas ostvariti tek 10-20% redovnih letova u zračnim lukama Frankfurta, Münchena, Berlina, Hamburga, Düsseldorfa, Kölna i Stuttgarta.

Prvi su letovi otkazani u večernjim satima ponedjeljka.

Moćni sindikat Verdi posljednju je ponudu uprave Lufthanse za oko 25.000 radnike u zračnim lukama karakterizirao kao “besramno antisocijalnu”.

Sindikat traži postupno povećanje plaća za 12.5% ili najmanje 500 eura mjesečno kroz razdoblje od 12 mjeseci i jednokratnu isplatu 3.000 eura po radniku radi ublažavanja posljedica rasta cijena i krize životnih troškova.

Njemačka, najsnažnije europsko gospodarstvo, postojane industrijske akcije trpi od veljače 2022. godine i početka ruske invazije na Ukrajinu uz na trenutke silovito remećenje zračnog, željezničkog i javnog prijevoza.

Štrajkovi letačkog i drugog osoblja lani su u ovo doba poremetili planove više od 300.000 putnika.

Lufthansa je u kolovozu 2023. izvijestila o snažnom oporavku potražnje i rezervacija za zimu i prve mjesece 2024. godine.


Povezane vijesti