Biznis i ekonomijaPreporučeno

Štrajkovi upozorenja u njemačkom javnom sektoru ‘neizbježni’ | sindikati

Sindikati koji zastupaju interese njemačkih radnika u javnom sektoru u nedjelju su najavili industrijske akcije, uključujući štrajkove, nakon što nije postignut napredak u pregovorima oko povećanja plaća.

“Poslodavci su sami sebe stjerali u kut … stoga su štrajkovi upozorenja neizbježni,” rekao je Frank Werneke, lider moćnog sindikata Verdi.

>>>U drugom kvartalu neto plaće porasle 4.8% na godišnjoj razini: Njemačka (2019.)

Njegov je sentiment u odvojenom priopćenju iskazao i Ulrich Silberbach, šef sindikata dbb.

“Mi ovako nećemo nastaviti,” rekao je, ocijenivši da je pritisak industrijskih akcija za radnike povoljniji od traženja rješenja kroz sudske sporove.

Sindikati su rekli da će javnost izvijestiti o svakoj planiranoj akciji koja bi mogla utjecati na rad domova za starije, bolnica, infrastrukturu ili druga područja od javnog interesa.

Verdi i dbb traže povećanje plaća za 4.8% za 2.3 milijuna zaposlenih u javnom sektoru najveće europske ekonomije. Vlada se opire zahtjevima uz argumente da je koronakriza već smanjila porezne prihode i narušila stanje javnih financija.

Nastavak razgovora je najavljen za 22. i 23. listopada.

Reuters piše da pregovore s pažnjom promatra i Europska središnja banka, budući da snaga njemačkih potrošača značajno utječe na stopu inflacije u europodručju koja je ispod ciljane razine od blizu ali ispod 2% već dulje od sedam godina zaredom.