Biznis i ekonomijaPreporučeno

Šuica: od tri milijarde eura za ruralni razvoj Hrvatske iskorišteno tek 288 milijuna

Potpredsjednica Europske komisije Dubravka Šuica u petak je na saborskom odboru predstavila viziju EK za ruralna područja.

Od gotovo tri milijarde eura predviđenih Višegodišnjim financijskim okvirom (VFO) za ruralni razvoj u Hrvatskoj, dosad je iskorišteno tek 288 milijuna, rekla je. “Građane je potrebno informirati o europskim fondovima i mogućnostima njihova kombiniranja.”

>>>Opstojnost hrvatskog sela traži brze i sveobuhvatne promjene, kažu lokalni poduzetnici

Šuica govorila je o strategijama unaprjeđenja života u ruralnim područjima Hrvatske i drugih zemalja članica Europske unije vodeći se pojmovima demografije i demokracije.

Geografski, 80 posto EU-a su ruralna područja, a u njima živi samo trećina europskog stanovništva.

Mogućnost da se život u tim krajevima oplemeni i razvije Šuica to naziva “golemim potencijalom” za EU i za Hrvatsku.

>>>Šuica: Komisija razvija dugoročnu viziju koja će koristiti i hrvatskim selima i vratiti mlade

Podjela na ruralno i urbano najveća je podjela u Uniji i “radimo na tome da se te podjele smanje”, kazala je.

Odlučili smo uložiti u ta područja kako bi građani ondje živjeli jednakim standardom kao u urbanim dijelovima, naglasila je.

Ruralni pakt

Govoreći o Ruralnom paktu, Šuica ističe potrebu suradnje nacionalne, regionalne i lokalne razine uprave, te suradnje svih politika, od poljoprivredne, preko kohezivne, do socijalne i zdravstvene.

To je važno jer se projekti na ruralnim područjima financiraju iz različitih fondova, rekla je.

“Nema jedne jedinstvene politike koja se može baviti ruralnim područjima, to nije samo poljoprivreda” jer se na ruralnim područjima mogu kreirati i mnogi drugi poslovi.

“A nema nijedne politike koja se može smišljati a da se u obzir ne uzmu demografski trendovi”, dodala je.

Demografska, digitalna i zelena tranzicija

Pod demografskim izazovima ruralnog stanovništva navela je odlazak mladih u inozemstvo, te nisku stopu nataliteta, slabu povezanost i nedostupnost usluga, te je istakla važnost demografske, ali i digitalne i zelene tranzicije.

>>>‘Kafkijanski procesi’ priječe iskorištavanje ESI fondova, Hrvatska na predzadnjem mjestu

Naglasila je važnost informiranja ruralnog stanovništva o postojanju fondova, te mogućnosti njihovog kombiniranja i poticanja svih dionika na iskorištavanje tih sredstava.

“Uskoro ćemo izdati vodič, na europskoj razini, kako bi građani mogli saznati kako kombinirati i koje sve fondove mogu iskoristiti”.

Slučaj Gabrijele Žalac

Potpredsjednica nije u petak željela komentirati slučaj bivše ministrice europskih fondova Gabriele Žalac, osumnjičene za malverzacije europskim novcem.

>>>Uhićena turbo pokvarena članica predsjedništva HDZ-a Gabrijela Žalac

“Europska komisija ne komentira slučajeve pod istragom bilo nacionalnih ili europskih tijela”, rekla je Šuica novinarima nakon sudjelovanja na sjednici saborskog Odbora za poljoprivredu.

Potpredsjednica Komisije ne misli da bi Hrvatskoj zbog tog slučaja mogao biti uskraćen neki novac iz europskih fondova. “Osobno, ne vjerujem u to”.

>>>Pučka pravobraniteljica Emily O’Reilly: izjava Šuice ‘neprimjerena’, izostanak isprike ‘žalostan’

“Ali nam je stalo da se naš novac troši sukladno pravilima”, naglasila je.

Grabancijaš/Hina