Biznis i ekonomijaPreporučeno

Svibanj produbio industrijsku recesiju eurozone: PMI

Proizvođačka aktivnost u eurozoni u svibnju se sažela četvrti mjesec zaredom i ubrzanim tempom, otkriva konačni Indeks menadžera nabave (PMI) IHS Markita.

Indeks je potvrdio prvu procjenu o kontrakciji sektora za 0.2 postotna boda, s 47.9 u travnju na 47.7 u svibnju.

“Četvrti uzastopni mjesečni pad proizvodnje i daljnje naglo smanjenje novih narudžbi podcrtavaju da sektor ostaje u najtežem razdoblju od 2013.”

Chris Williamson

“Proizvodnja u europodručju ostala je u kontrakciji tijekom svibnja, sugerirajući kako će sektor djelovati kao opterećenje na širu ekonomiju u drugom tromjesečju”, rekao je Chris Williamson, glavni ekonomist za poslovanje IHS Markita. “Četvrti uzastopni mjesečni pad proizvodnje i daljnje naglo smanjenje novih narudžbi podcrtavaju da sektor ostaje u najtežem razdoblju od 2013.”

Neugodno, niti indeks mjerenja novih narudžbi ne sugerira skorašnji preokret situacije. Broj narudžbi je ispod granice koja dijeli širenje i sažimanje već osam mjeseci, iako je u svibnju porastao na 46.6 s travanjskih 45.8 posto.

>>>Industrijska recesija počinje utjecati na uslužni sektor eurozone: IHS Markit

Kretanja u industrijskom sektoru, zajedno s vijestima o snažnoj mjesečnoj i godišnjoj deflaciji u eurozoni, snaže pritisak na Europsku središnju banku od koje se očekuje reakcija iako je prostor za utjecaj monetarne politike na ekonomiju sužen zbog latencije u programu poticaja nakon Globalne recesije. Za razliku od Feda, ECB nije normalizirao kamatne stope, pa ih sada može gurnuti jedino u negativni teritorij.

PMI indikatori sugeriraju da će usporavanje nastaviti u tekućem mjesecu. Smanjena je kupovina sirovina i prvi put u gotovo pet godina industrija otpušta radnike, navodi Reuters.

“Kompanije stežu svoje remene, smanjuju potrošnju i zapošljavanje. Kupovina sirovina, zalihe i zaposlenost sad su redom u padu uslijed zabrinutosti proizvođača izloženih daljnjem padu potražnje,” komentirao je Williamson.

PMI ljestvica seže od 0 do 100, srednja vrijednost je 50 i označava ‘status quo’, vrijednosti ispod 50 pad (sažimanje), a iznad 50 rast (širenje) u sektoru. 

Formula:
PMI = (P1 * 1) + (P2 * 0.5) + (P3 * 0)
Varijable:
P1 = postotak odgovara koji javljaju o popravljanju situacije
P2 = postotak odgovora koji javljaju da je stanje nepromijenjeno
P3 = postotak odgovora koji javljaju o pogoršavanju situcije

‘Tehnička recesija’ podrazumijeva dva uzastopna mjeseca kontrakcije ili negativnog gospodarskog rasta.