Biznis i ekonomijaPreporučeno

Švicarska ponovno zatvara tržište rada | ministarstvo

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske u četvrtak je izrazilo žaljenje zbog odluke Saveznog vijeća Švicarske Konfederacije da ponovno uvede prijelazne mjere za pristup hrvatskih državljana švicarskom tržištu rada.

>>>Hrvatima s 1. siječnja 2022. otvoreno i švicarsko tržište rada

Švicarska je najavila da će stanka potrajati od 1. siječnja do 31. prosinca 2023. godine, nakon čega će uslijediti nova procjena.

“Uvažavajući činjenicu da je ovakva odluka utemeljena na odredbama Protokola III uz Sporazum o slobodi kretanja između Europske unije i Švicarske Konfederacije te da se u razdoblju od privremenog ukidanja ovih prijelaznih mjera 1. siječnja 2022. broj hrvatskih državljana koji su zatražili radnu dozvolu u Švicarskoj povećao, Ministarstvo drži da to povećanje nije bilo takvog intenziteta koji bi zahtijevao ponovno uvođenje ograničenja. Također, iako je Republika Hrvatska postala članicom EU-a još 2013. godine, Protokol III kojim se Sporazum o slobodnom kretanju osoba s EU proširio i na hrvatske državljane, u Švicarskoj je stupio na snagu tek 2017. godine te su građani RH bili zakinuti za pravovremeni početak primjene ovog Sporazuma, uključujući početak prijelaznog razdoblja,” navodi se u reakciji ministarstva koje očekuje pravovremeno reviziju odluke.

Kontekst

Švicarska je svoje tržište rada za radnike iz Hrvatske otvorila s 1. siječnja 2022. godine te su oni izjednačeni s drugim državljanima zemalja članica Europske unije.

Tamošnje su vlasti tada najavile da će otvorenost biti uvjetovana pragom.

>>>Korisni uvid u prepreke i potencijal izvoza u Švicarsku | webinar HGK

Prema posljednjim službenim podacima, u Švicarskoj je s 31. prosincem 2020. godine boravilo 28.324 hrvatskih radnika i radnica, 6% više u poredbi s godinom prije.

Pozivajući se na Večernji list i druge izvore, EurActiv piše da je Hrvatsku od osamostaljenja napustilo 350,000 mladih, politikom i nepotizmom razočaranih ljudi.

>>>‘Pobjeda samoodređenja’: Švicarska okončala pregovore o partnerstvu s Unijom

Ministarstvo u priopćenju iznosi očekivanja da će Savezno vijeće Švicarske Konfederacije danas aktiviranu zaštitnu klauzulu pravodobno preispitati i dokinuti najkasnije do 2026. godine.

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima