Biznis i ekonomija

Britanci suočeni s povijesnim padom standarda | OBR

Britanija je suočena s rekordnim padom životnih standarda, upozorio je u četvrtak nacionalni Ured za proračunsku odgovornost (OBR) nakon što je ministar financija Jeremy Hunt najavio neposrednu bol, povećanje poreza i mjere štednje.

>>>Britanija najavila povijesne porezne olakšice i veliko zaduživanje – £ pala, investitori zbrisali

Hunt je dužnost ministra financija preuzeo nakon spektakularnog pada bivše premijerke Liz Truss čiji je fiskalni plan, temeljen na epohalnom zaduživanju i olakšicama, uznemirio investitore i srušio funtu.

Novi je ministar u četvrtak sanirao štetu i predstavio proračun čiji je cilj održivost i povratak povjerenja kroz uštede od 55 milijardi funti godišnje.

>>>U-zaokret, rezanje troškova i povećanje poreza u Britaniji

Prema najavljenom, gotovo polovica traženog iznosa trebala bi biti namaknuta povećanjem poreza, što je izazvalo umjereno negodovanje u redovima premijera Rishija Sunaka čiju Konzervativnu stranku za dvije godine očekuju nacionalni izbori.

Dugogodišnje propadanje

Britanija postojano gospodarsko propadanje trpi od početka 2020. godine i okončanja brexita. Nacija je suočena s prpošnom inflacijom i stezanjem monetarne politike u recesijskom okruženju koje bi prema posljednjim procjenama moglo potrajati kroz čitavu 2023. godinu.

OBR je u takvim okolnostima najavio da će raspoloživ dohodak domaćinstava u tekućoj financijskoj godini pasti za 4.3% te za 2.8% u 2023./24.. Reuters piše da je riječ o najoštrijem posrtanju od početka prikupljanja podataka u 1950-im godinama.

>>>Nakon samoranjavanja brexitom London izgubio status najveće europske burze

Dvogodišnje propadanje, navodi OBR, izbrisat će sav rast životnog standarda od 2016. godine.

Najave su pritom već zbilja za milijune Britanaca suočenih s krizom životnih troškova. Inflacija je u listopadu segnula do 11.1%, na najvišu stopu u četiri desetljeća.

Stezanje remena

Hunt je tijekom predstavljanja proračuna rekao da su fiskalni lijekovi nužni za zadržavanje kreditnog rejtinga i povoljno zaduživanje.

>>>S&P britansko zaduživanje revidirao iz ‘stabilnog’ u ‘negativno’

Nova strategija znači da će građani iskusiti najveće porezno opterećenje od Drugog svjetskog rata. Udjel poreznog opterećenja u BDP-u u sljedećih bi pet godina mogao segnuti do 37.1%, u poredbi s 33.1% u 2019./20..

>>>UK uranja u najdulju recesiju u povijesti | BoE

“Kredibilitet se ne može uzeti zdravo za gotovo i jučerašnji podaci o inflaciji pokazuju da moramo nastaviti s bespoštednom borbom kako bismo istu zauzdali, uključujući (kroz) značajnu obvezu u ponovnoj izgradnji javnih financija,” rekao je ministar zastupnicima u parlamentu.

Iznio je očekivanja da će inflacija u tekućoj godini segnuti na 9.1% i ostati na povišenih 7.4% u 2023., da bi potom oštro pala prema ciljanoj stopi Banke Engleske od 2% u srednjem roku.

>>>Petina britanskih domaćinstava s ‘negativnim raspoloživim dohotkom’

Analitičari su na proglas i proračun reagirali suzdržano, uz konsenzus da je situacija toliko loša i neugodna da bi materijalizaciju pojedinih mjera mogle osujetiti građanske pobune, politička i društvena previranja.

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima

Comments (1)

  1. […] >>>Britanci suočeni s povijesnim padom standarda | OBR […]

Comments are closed.