PolitikaPreporučeno

Svjedočanstva i zapisi s ‘proruskog skupa’ na Markovom trgu | VIDEO

Premijer Andrej Plenković u subotu je oštro i rječito kritizirao i omalovažavao veliki prosvjedni skup u Zagrebu koji je organiziralo 11 oporbenih stranka uz uočljiv izostanak desnice.

“Ovo je u skup radikalne ljevice, (…) koliko ih je bilo, ne znam, poruke su očito opet bile vulgarne, primitivne,” komentirao je premijer u riječkom brodogradilištu 3. maj gdje je porinut 225 metara dugačak brod za prijevoz rasutog tereta za kanadskog naručitelja Algoma Central Corporation.

Za diskurs “primitivizma i divljaštva” okrivio je predsjednika Zorana Milanovića ponavljajući gledište da je on narušio politički decorum i “normalizirao” vulgarnost pa sada “svaka šuša misli da može svakoga vrijeđati najgrubljim diskvalifikacijama”.

Premijer je odbacio pozive na prijevremene izbore, a izbornu utakmicu karakterizirao “kao borbu istine i laži”.

“Ovo što mi govorimo je istina i činjenica, ovo što oni govore je laž,” rekao je. “Hrvatski narod, na kraju je strašno pametan i mudar,” dodao je prema citatu Hine.

Također je ocijenio da u Hrvatskoj zahvaljujući Hrvatskoj demokratskoj zajednici (HDZ) teče med i mlijeko.

“Hrvati nikad nisu bolje živjeli nego danas,” postulirao je.

Potom se, u za pažljivije motritelje uobičajenom predizbornom stilu, pohvalio europskim novcem.

Premijer je, u kulminaciji prpošnih izjava, posegnuo i za satirom pa lijevu-liberalnu oporbu obilježio kao “prorusku”.

Ako oni HDZ mogu nazivati zločinačkom organizacijom “…onda je mogu reć’ ovo je bio proruski skup danas, ako baš hoćemo ić’ do kraja … Ako sam ja veleizdajnik i mene treba zabraniti, i ja sam banda i treba me protjerati, onda ste vi ekipa prorusi,” opalio je uz retoričku gestikulaciju.

Njegov komentar izgledna je reakcija na govor predsjednika stranke Centar Ivice Puljka koji je predložio raspuštanje i zabranu rada strankama osuđenih za korupciju.

U nastavku pogledajte videozapise govora, poruke, komentare i svjedočanstva s prosvjeda umetnute s YouTubea i društvenog mikrobloga X.


Povezane vijesti