PreporučenoTech

Tehnički kvar onesposobio europski sustav za satelitsku navigaciju Galileo  

Europski sustav za satelitsku navigaciju Galileo trpi tehničke poteškoće i nije funkcionalan od petka 12. srpnja, javljaju agencije.

Kvar, za koji je službeno okrivljen “tehnički incident povezan sa zemaljskom infrastrukturom”, među ostalim znači da primatelji satelitskih podataka, kakvi su recentni pametni telefoni, ne mogu dobiti nikakve korisne informacije. Ovisno o čipsetu, uređaji bi automatski trebali preuzeti podatke s američkih, ruskih ili kineskih GPS satelita.

GPS danas služi za usklađivanje globalnih financijskih transakcija, telekomunikacija i energetskih mreža. S navedenim na umu, kvar koji je onesposobio čitav sustav nije bezazlenog karaktera.

Europska agencija za Globalni navigacijski satelitski sustav (GSA) prvo je upozorenje da su signali Galilea nepouzdani korisnicima uputila u četvrtak. Dan kasnije je objavljeno kako će usluge sustava biti “nedostupne do daljnjega.”

Mrežna stranica za provjeru stanja konstelacije u trenutku pisanja tekst pokazuje da su svi sateliti izvan upotrebe (dva se testiraju neovisno o aktualnim poteškoćama).

“Stručnjaci rade na otklanjaju kvarova u najkraćemu mogućem roku. Vijeće za ocjenu anomalija je odmah sazvano kako bi se analizirali točni uzroci (incidenta) i implementirale akcije za oporavak” sustava, navodi se u priopćenju GSA. Prema istom izvoru jedina usluga pošteđena kvara je SAR koji služi za pronalaženje i pomoć izgubljenima ili unesrećenima.

BBC piše da bi uzrok problema mogao biti u Italiji gdje se nalazi postrojenje za Precizno mjerenje vremena (PTF). PTF generira i satelitima dostavlja referentno vrijeme prema kojem se provjeravaju i baždare svi satovi sustava.

Neugodno, opasno…

Galileo je projekt Europske komisije i Europske svemirske agencije koji služi za satelitsku navigaciju i globalno određivanje položaja. Projekt je još uvijek u pilot fazi zbog čega trenutni kvar ne ugrožava sigurnost korisnika ili europsku ekonomiju.

>>>Sentinel sateliti Copernicusa otkrivaju radna mjesta, kulturnu baštinu ili kradljivce subvencija

Europska alternativa američkom GPS-u je nakon 17 godina razvoja s radom započela u prosincu 2016. godine. Komisija je sustav, čija je cijena debelo premašila inicijalne procjene o 3 milijarde eura, nazvala robusnijim i preciznijim od konkurencije.

Od početka korištenja u 1978. godini GPS je prerastao u ključni alat svih modernih ekonomija. Njegovo korištenje seže puno dalje od pomoći putnicima izgubljenima u prostoru, primjerice, on danas služi za usklađivanje globalnih financijskih transakcija, telekomunikacija i energetskih mreža. S navedenim na umu, kvar koji je onesposobio čitav sustav nije bezazlenog karaktera.

>>>Putin i svita iskrivljuju Globalni položajni sustav

Galileo bi u konačnici trebao omogućiti pozicioniranje s preciznošću od jednog metra ili manje. Usporedni sustavi su američki GPS, kineski BeiDou i ruski Glonass.