Biznis i ekonomijaPreporučeno

Tenderi Bilić-Erića i prividni, stvarni ili potencijalni sukob interesa Mirke Jozić

Zaštitarska tvrtka Bilić-Erić čiji je suvlasnik Matija Jozić, suprug pročelnice za gospodarstvo, energetiku i zaštitu Grada Zagreba Mirke Jozić, dobila je putem natječaja posao zaštite gradske imovine koji se procjenjuje na 15 milijuna kuna s PDV-om, doznaje Index.

Na tender za zaštitu stanova, poslovnih prostora i kompleksa kojima upravlja Gradski ured za imovinsko-pravne poslove i imovinu grada javile su se još dvije tvrtke, Sokol i VG Teh Security, no njihove su ponude ocijenjene kao nepravilne dok je ona Bilić-Erića dobila maksimalan broj bodova temeljem kriterija ekonomski najpovoljnije ponude. Natječaj je naručio Gradski ured za imovinu, a proveo Gradski ured za javnu nabavu.

Telegram istovremeno piše da je na temelju Registra ugovora Grada Zagreba vidljivo da je tvrtka Bilić-Erić “u samo dvije godine s Gradom sklopila poslova u vrijednosti većoj od 100 milijuna kuna.”

Matija Jozić je s partnerom Slavkom Petričevićom većinsko 70-postotno vlasništvo u Bilić-Eriću (FinInfo) stekao u svibnju 2017. godine, treći dionik je “POSMRTNA PRIPOMOĆ” o kojoj detaljnije piše Poslovni.

Iz grada su na upit Indexa odgovorili da u posljednjem tenderu ne vide sukob interesa jer Mirka Jozić kao pročelnica nije uključena u poslove javne nabave. “Valja istaknuti da pročelnici gradskih ureda, zavoda i službi nisu čelnici tijela niti članovi stručnog povjerenstva za javnu nabavu niti su na bilo koji način uključeni u postupke javne nabave iz nadležnosti drugih gradskih ureda te stoga ne postoji sukob interesa,” navodi se u odgovoru gradskog ureda.

Slučaj je tako otvoren interpretaciji na što se za Index osvrnula bivša čelnica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa Dalija Orešković.

Usput, Europska komisija je upravo za pomoć u ovakvim situacijama napravila “Praktični vodič za Utvrđivanje sukoba interesa u postupcima javne nabave za strukturna djelovanja” u kojima navodi i primjere sa suprugama, vlasništvom dionica, stranačkom pripadnošću i inom. See what you make of it.