PolitikaPreporučeno

Teškometalno trovanje supruge glavnog vojnog obavještajca Ukrajine, Budanova

Supruga šefa ukrajinske vojne sigurnosno-obavještajne uprave general-pukovnika Kirila Budanova otrovana je teškim metalima, potvrdio je u utorak glasnogovornik obavještajaca Andrij Jusov za BBC Ukrajina.

Jusov je, bez navođenja detalja, rekao da blage simptome trovanja imaju i drugi zaposlenici.

Budanov, lider Glavne obavještajne uprave pod okriljem ministarstva obrane, slovi kao jedan od ključnih ljudi u osmišljavanju i ponekad izvršavanju velikih vojnih operacija protiv ruskih snaga.

U utorak nije bilo informacija koji bi teški metal mogao biti iza trovanja njegove supruge Mariane Budanov. News portal Babel, koji je prvi izvijestio o hospitalizaciji, navodi da se Mariana loše osjećala “kroz dulje vremensko razdoblje” i da je nakon inicijalnog liječenja zadržana na bolničkom motrenju.

Jedan je od izvora uz uvjetovanje anonimnosti rekao da tvar izvjesno nije “nešto što se koristi u svakodnevnom životu ili vojnim operacijama”.

Pozivajući se na vlastite izvore Ukrajinska pravda je kasnije u utorak navela da je izgledno riječ o trovanju putem hrane i da se Mariana nakon liječenja “osjeća bolje”.

Prema Jusovu, Budanov je ove godine preživio više od 10 pokušaja atentata, uključujući postavljanje paklene naprave na automobil.

On i supruga od početka rata u veljači 2022. godine zbog sigurnosnih razloga žive u njegovom uredu.

Rusija do večernjih sati utorka nije ponudila službene reakciju na vijest o trovanju, no pojedini ruski punditi sugeriraju da bi ono moglo biti rezultat previranja unutar ukrajinske vojno-obavještajne zajednice.