FunPreporučeno

Then He Kissed Me | Harvey Phillip Spector & The Crystals | glazbena preporuka

Američki glazbenik, glazbeni producent i stihoklepac Harvey Phillip Spector (26. prosinca 1939. – 16. siječnja 2021., wiki) slovi kao jedan od najutjecajnijih ekscentrika i poduzetnika u povijesti glazbene industrije.

On je u šezdesetim godinama prošloga stoljeća započeo trend poduzetničkog – promišljenog, lukrativnog i ciljanog stvaralaštva koje je preteča nebrojenih boy and girl projekata/bendova koji su harali ili haraju top-pop ljestvicama.

Spector je karijeru začeo u bendu Teddy Bears za koji je ispisao stihove singla “To know him is to love him”. Pjesma, inspirirana epitafom na grobu njegova oca, 1. je prosinca 1958. godine zasjela na 1. mjesto Billboard Hot 100 hitova.

Uslijedili su nebrojeni, izrazito uspješni projekti, uključujući crnačke “girl bendove” The Crystals i The Ronettes čiji su zimzeleni hitovi izdržali test vremena.

U ranim je ’70-ima producirao album Beatlesa “Let it be” i nekolicinu solo albuma Johna Lennona i Georga Harrisona, do sredine desetljeća je nakupio 18 singlova s različitim autorima koji su našli put do Top 10 hitova u Sjedinjenim Državama.

Među tadašnjim uspješnicama su evergrini poput “You’ve Lost That Lovin’ Feelin” (The Righteous Brothers, 1964.), “The Long and Winding Road” (Beatles, 1970.), “My Sweet Lord” (George Harrison, 1970.), “Death of a Ladies’ Man” (Leonard Cohen, 1977.)… ili “End of the Century” (Ramones, 1980.).

“Control freak” s bipolarnim poremećajem

Poslovno, Spector je bio apsolutni “control freak”, što je izazivalo napetost sa suradnicima budući da je prakticirao dotad neviđenu, totalnu kontrolu nad svakim stupnjem produkcije.

Lana Clarkson

Privatno, njegov je život od ’80-ih do početka 21. stoljeća označila nedruštvenost protkana drogama, alkoholom i ekscentrično-eratičnim ponašanjem koje je kulminiralo 3. veljače 2003. godine kada je metak iz pištolja ispalio u usta glumice Lane Clarkson.

Suđenje je potrajalo do 2009., a Spector je u jednom od svjedočenja, u 2005., rekao da se osam godina liječio od bipolarnog poremećaja i “manijakalne depresije”.

“Nesanica, depresija, promjena raspoloženja … teško je s tim živjeti, teško se koncentrirati, jednostavno teško – teško je živjeti. Nazivan sam genijem, ali mislim da genij nije tamo čitavo vrijeme i mislim da je on na granici ludila,” izjavio je virtuoz.

Spector je preminuo 16. siječnja 2021. u 81 godini života u jedinici za liječenje kaznionice u Stocktonu, Kalifornija. Njegova je kćer, Nicole, smrt povezala s obolijevanjem od COVID-19.

Spector je svoj producentski i glazbeni stil nazivao vagnerijanskim “Zvučnim zidom” čije značajke dobro ilustrira hit singl “Then He Kissed Me” (The Crystals, 1963.).


Glazbene preporuke

Comment here