PolitikaPreporučeno

Timmermans spreman pomoći hrvatskim brodogradilištima, povećati plaće širom EU

Frans Timmermans, aktualni potpredsjednik Europske komisije i spitzenkandidat socijalista za ulogu predsjednika EK u Rijeku je stigao dan kasnije nego što je najavljeno da bi zajedno sa šefom SDP-a Davorom Bernardićem, županom Primorsko-goranske županije Zlatkom Komadinom, gradonačelnikom Rijeke Vojkom Obersnelom i SDP-ovim kandidatima za euroizbore održao konferenciju za medije.

Davor Bernardić o Timmermansu je rekao kako je on čovjek koji je svojim radom, životnim iskustvom i predanošću idealima dokazao kako se živi socijaldemokracija.

“Nije dovoljno imati posao, potrebno je imati posao sa pristojnom plaćom.”

Frans Timmermans

“Važno je da na čelu EU imamo borca za slobodu, borca za pravednost i jednakost i borca protiv diskriminacije. Danas smo u Rijeci i to nije slučajno. Rijeka je europska prijestolnica kulture 2020.  To je socijaldemokratska Rijeka, Rijeka koja je ispred mnogih gradova u Hrvatskoj, Rijeka koja podiže mnoge standarde. Kada bi svi gradovi radili kao Rijeka, Koprivnica, Čakovec, Umag Hrvatska bi bila mnogo razvijenija zemlja”, izjavio je Bernardić i dodao kako je SDP-ov program Ravnopravna Hrvatska istovremeno i program za koji se bori Frans Timmermans.

“Timmermans se bori za veće plaće, za smanjenje nejednakosti, za jednaku minimalnu plaću u cijeloj Europskoj uniji i za smanjivanje razlike u plaćama između žena i muškaraca. Otvorili smo jako važno pitanje, a to je pitanje brodogradilišta. Razgovarali smo o pomoći Europske komisije Uljaniku i 3. Maju. Sada se vidjelo da Plenković i njegovi suradnici nisu uspjeli, mada su imali sve poluge moći, osigurati spas za Uljanik i 3. Maj. Baš zato je važno da izaberemo socijaldemokratskog predsjednika EK koji će voditi računa o Uljaniku i 3. Maju i skupa s nama spašavati radna mjesta i 160 godina dugu tradiciju”, rekao je Bernardić.

Frans Timmermans, Davor Bernardić i Zlatko Komadina; Foto: sdp.hr

“Važno je da na čelu EU imamo borca za slobodu, borca za pravednost i jednakost i borca protiv diskriminacije. Danas smo u Rijeci i to nije slučajno.”

DAVOR BERNARDIĆ

Frans Timmermans je odvagnuo da je Rijeka simbol onoga čemu Europa teži, ostavljanju sukoba u prošlosti i okretanju prema budućnosti izgrađenoj na toleranciji i suživotu.

“Informiran sam o problemima koje imaju dva brodogradilišta, Uljanik i 3. maj. Upravo je zadatak socijaldemokrata da se građane i radnike pripremi za budućnost. Smatram da postoji budućnost za održivu brodogradnju u Europi, pa tako i u Hrvatskoj. To se može napraviti i želim da Europska komisija bude dio tih rješenja”, kazao je dodavši kako će, ako on bude predsjednik Komisije, biti na strani SDP-a po pitanju brodogradnje i da će nastojati spriječiti odlazak brodogradnje u Aziju.

“U Nizozemskoj brodogradilišta jako dobro rade, no okreću se specijalizaciji i smatram da je to budućnost i ovdje.”

>>>Timmermans: vrijeme je da okončamo politiku štednje i povećamo plaće

Govorio je i o plaćama: “Danas u Europi radi više ljudi nego ikada prije jer je u prošlih pet godina EK pomogla u stvaranju novih radnih mjesta i mislim da se Europa kreće prema novoj fazi u gospodarstvu. Na europskoj razini trebamo omogućiti veće plaće za naše radnike jer je to jedan veliki problem, plaće su preniske. Nije dovoljno imati posao, potrebno je imati posao sa pristojnom plaćom. Već smo zahvaljujući Biljani poboljšali kvalitetu proizvoda, a sada trebamo riješiti problematiku plaća koje su preniske”, rekao  je Timmermans prema priopćenju za javnost objavljenom na stranicama SDP-a.