PreporučenoTech

Tko prvi njemu novac za besplatni javni Wi-Fi: Komisija  

Europska komisija najavila je da će 19. rujna objaviti treći poziv za dodjelu vaučera iz inicijative WiFi4EU, u sklopu kojeg planira dodijeliti 26,7 milijuna eura gradovima i općinama, koji se za to mogu prijaviti do 20. rujna, ali samo oni koji to do sada nisu osvojili, prenose u srijedu iz HAKOM-a.

“Hrvatska je sa 366 osvojenih vaučera, odnosno gotovo 5,5 milijuna eura u prva dva poziva, u samom vrhu EU-a.”

HAKOM

Iz HAKOM-a (Hrvatske regulatorne agencije za mrežne djelatnosti) napominju da je riječ o trećem krugu dodjele bespovratnih sredstava iz WiFi4EU inicijative, koje Europska komisija objavljuje s ciljem postavljanje besplatnih Wi-Fi mreža u javnim prostorima i na javnim mjestima, radi lakše dostupnosti interneta.

>>>Belgija kažnjena s 5 tisuća eura dnevno sve dok ne izađe iz prekršaja u kojem je uhvaćen i RH

U dosadašnja dva kruga bilo je važno javiti se što prije. Ove godine rok je od 19. rujna u 13 sati, kada se planira objava poziva, pa do 20. rujna 2019. do 17 sati, navode iz HAKOM-a.

“Zemljama članicama EU-a za to je ukupno dostupno 26,7 milijuna eura, koji će biti raspodijeljeni kroz 1.780 europskim gradovima i općinama po metodi prvenstava prijave i onima koji u prva dva kruga nisu dobili te vaučere”, ističu iz HAKOM-a, dodajući da je za svaku zemlju osigurano minimalno 15 vaučera, dok ih je maksimalno moguće osvojiti 142.

>>>Hrvatska kasni s oslobađanjem spektra za uvođenje i razvoj 5G mreža: izvješće

Kako bi se mogli prijaviti za vaučer vrijedan 15 tisuća eura, HAKOM savjetuje gradovima i općinama da se prije objave poziva registriraju na portalu WIFi4EU.

Podsjećaju da je prvi WiFi4EU poziv u studenom 2018. bio izuzetno uspješan – prijavilo se više od 13 tisuća općina iz cijele Europe, a dodijeljeno je 2.800 vaučera. U drugom pozivu, u travnju 2019. bilo je 10 tisuća prijava za 3.400 vaučera, a čak 98 posto prijava stiglo je u prvih 60 sekundi od pokretanja poziva.

>>>HAKOM otvorio RF spektar Odašiljačima i vezama, osnažio prava korisnika telekom usluga

“Hrvatska je sa 366 osvojenih vaučera, odnosno gotovo 5,5 milijuna eura u prva dva poziva, u samom vrhu EU-a”, iznose iz HAKOM-a, vjerujući da će gradovi i općine biti spremne za prijavu i na treći krug tog poziva.