Biznis i ekonomijaPreporučeno

Trump uvodi carine na europske proizvode vrijedne 11 milijardi dolara, EU priprema odmazdu  

Predsjednik SAD-a Donald Trump rekao je u utorak kako će SAD uvesti carine na 11 milijardi dolara vrijedne proizvode iz Europske unije, dan nakon što su američki trgovinski dužnosnici predložili popis europskih proizvoda na koje će ciljati zbog tekućeg zrakoplovnog spora.

“Svjetska trgovinska organizacija smatra kako su europske subvencije Airbusu negativno utjecale na SAD, koji će sada uvesti carine na europske proizvode vrijedne 11 milijardi dolara! EU već godinama iskorištava SAD u trgovini. Ovo će uskoro prestati!”, napisao je Trump na svom Twitter profilu.

Rekordni spor oko subvencija

Dvije se strane nalaze u dugogodišnjem globalnom trgovinskom sporu zbog međusobnih optužbi za nezakonitu pomoć proizvođačima zrakoplova,  Airbusu sa sjedištem u Nizozemskoj i američkom Boeingu, kako bi osigurali prednost u globalnoj zrakoplovnoj industriji.

>>>Komisija uzvraća udarac, priprema carine na američke proizvode u iznosu od 19 milijardi eura

Trgovinski predstavnik SAD-a je u ponedjeljak najavio na koje će proizvode biti usmjereni u odmazdi zbog subvencija europskom proizvođaču zrakoplova, dok se finalni popis očekuje ovog ljeta.

Europska se unija u međuvremenu počela pripremati za odmazdu zbog subvencija za Boeing, rekao je u utorak dužnosnik EU-a.

Potez je najavljen u trenutku kada je rekordni spor oko subvencija, koji se kroz Svjetsku trgovinsku organizaciju provlači već gotovo 15 godina, došao do vrhunca gdje su obje strane arbitraže odlučile poduzeti protumjere.