PreporučenoTech

Tržišna vrijednost Applea potonula ispod dva bilijuna dolara

Tržišna vrijednost dionica Applea u utorak je oštro posrnula i prvi put od lipnja 2021. godine pala ispod granice od dva bilijuna dolara.

>>>Apple u jednom danu popušio 180 milijardi dolara, najviše od svih kompanija ikada

Urušavanje stiže godinu dana nakon što se tech titan upisao u povijest kao prva kompanija čija je tržišna kapitalizacija probila granicu od tri bilijuna dolara.

Reuters piše da je pozicioniranje i prodaju okinuo analitičar Exane BNP Paribasa, Jerome Ramel, koji je očekivanu cijenu dionice sasjekao sa 180 na 140 dolara i njezin status degradirao iz “nadprosječnog” u “neutralni”.

>>>Godišnja plaća Tima Cooka 1,447 puta veća no u ‘običnih zaposlenika’

Ramel je revidirao očekivanja prodaje iPhonea za fiskalnu 2023. godinu s 245 milijuna jedinica na 224 milijuna citirajući poteškoće u dobavnim lancima glavnog proizvođača dijelova, tajvanskog Foxconna, i zaziranje potrošača suočenih s neizvjesnošću i recesijskim vjetrovima.

>>>Apple naručio treću, ponudio sneak-peak u drugu sezonu Central Parka | VIDEO

Već poljuljanu, dionicu je potom pritisnuo i pružatelj analitičkih i financijskih usluga Refinitiv s procjenom da će Apple u dolazećim tjednima izvijestiti o jednopostotnom padu prihoda u četvrtom tromjesečju 2022. godine.

Kotacija dionice Applea od siječnja 2022. do siječnja 2023. godine; Foto: Google

Apple pad prihoda nije iskusio od prvog kvartala 2019. godine i njegova je vrijednost u utorak nakon korekcije očekivanja kotirala na 1.98 bilijun dolara, mrvicu ispred Microsofta čija je aktualna kapitalizacija 1.78 bilijuna.

>>>Apple najavio tehnološki nadmoćan proboj na tržište električnih automobila

“Oni (Apple) su skloni potrošačima high-end uređaja ali bi čak i ta demografija mogla biti pod utjecajem visokih cijena svega,” rekla je Kim Forrest iz Bokeh Capital Partners’.

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima