Biznis i ekonomija

Turska lira najbezvrednija u povijesti

Turska lira u ponedjeljak je oslabila za 1.6% u ranoj trgovini na azijskim tržištima i dodirnula najnižu vrijednost u svojoj povijesti.

Valuta je pod pritiskom od prošlog tjedna kad je središnja banka (CBRT), naširoko prihvaćena kao marioneta turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdoğana, kamatnu stopu za financijski sustav smanjila za 200 baznih bodova u potezu koji izaziva šok i nevjericu jer je nacija već mnogo mjeseci suočena sa snažnim inflacijskim pritiscima. Moneta je od početka godine posrnula za gotovo 24%.

“Brinem … za turska financijska tržišta u ponedjeljak. Lira će se neizbježno naći pod ekstremnim pritiskom prodaje,” rekao je za Reuters veteran motrenja tržišta u nastajanju Tim Ash iz BlueBaya. “Svi znamo da (guverner središnje banke Sahap) Kavcioglu nema mandat za podizanje stopa, stoga će jedina obrana biti prodaja stranih rezervi kojih CBRT nema.”

>>>Erdogan nokautirao još jednog guvernera središnje banke, liru

Erdoğan je u potezu naširoko prihvaćenom kao odvraćanje pažnje u subotu naredio izgon stranih veleposlanika zbog njihova zahtjeva za oslobađanje filantropa Osman Kavala, disidenta koji bez pravomoćne presude u zatvoru boravi već četiri godine.

Pratite nas na Google vijestima