PolitikaPreporučeno

U akciji ‘Zajedno za Albaniju’ prikupljeno 1,15 milijardi eura, i Hrvatska darovala miliju

Na međunarodnoj donatorskoj konferenciji za Albaniju, koju je prije nekoliko mjeseci pogodio snažan potres, u ponedjeljak u Bruxellesu prikupljeno je 1,15 milijardi eura od čega je Hrvatska donirala milijun eura.

Konačni rezultat konferencije objavio je povjerenik za proširenje Oliver Varhelyi. Albanski premijer Edi Rama izjavio je nakon konferencije “Zajedno za Albaniju”, koju je organizirala Europska komisija, da je prikupljeni iznos premašio sva njegova očekivanja.

>>>Vučić, Zaev i Rama obećali otvorene granice, formiranje ‘mini Schengena’: VIDEO

“Danas je međunarodna zajednica pokazala solidarnost s Albanijom. Trećina prikupljenog iznosa dolazi od EU-a, njezinih država članica i Europske investicijske banke. Cijela Europska unija se mobilizirala za zemlju koja se nalazi u srcu našeg kontinenta i koja će, nadam se i uvjerena sam, jednog dana biti u Uniji”, rekla je predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen.

“Ovdje smo da pomognemo našim prijateljima,”

Andrej Plenković

Razoran potres pogodio je 26. studenoga prošle godine Albaniju s epicentrom u području Drača. Poginula 51 osoba i porušeni su brojni objekti. Šteta se procjenuje na 985 milijuna eura.

Hrvatska je odlučila donirati milijun eura za obnovu infrastrukture u zdravstvu i obrazovanju, objavio je premijer Andrej Plenković.

>>>93 posto Albanaca želi u EU

“Hrvatska vlada je na svom sastanku 13. veljače odlučila donirati milijun eura za obnovu infrastrukture u području zdravstva i obrazovanja”, rekao je Plenković obraćajući se sudionicima konferencije.

Plenković je u svom govoru rekao da je Hrvatska odmah nakon što je stigla vijesti o potresu poslala 15 spasitelja i osam pasa tragača u pogođeno područje, da je nakon toga poslala humanitarnu pomoć, šatore, vreće za spavanje, deke, konzerve s hranom, električne generatore u vrijednosti milijun kuna. Hrvatska je također u Albaniju uputila ekipu od pet inženjera sa Zagrebačkog sveučilišta i tri stručnjaka za civilnu zaštitu.

“Ovdje smo da pomognemo našim prijateljima”, rekao je Plenković.

Od ukupnog iznosa 1,15 milijardi eura, od Europske unije i njezinih članica te Europske investicijske banke dolazi 400 milijuna eura.