PolitikaPreporučeno

U američkim gradovima niču besplatne ‘šume hrane’

Atlanta, glavni i najveći grad u američkoj saveznoj državi Georgiji, provodi zanimljiv projekt izgradnje najveće “šume hrane” u SAD-u.

Gradske su vlasti u suradnji s partnerima građanima osigurale 7,1 hektara netaknute zemlje na kojoj se slobodno i bez pesticida uzgaja i ubire oko 2.500 jestivih i ljekovitih biljaka.

>>>Zeleno-lijevi blok: pojam ‘sjeme s obiteljskog gospodarstva’ treba izbrisati iz Zakona

Šuma je smještena na samo 10 minuta od zračne luke u Atlanti, prije pandemije koronavirusa jednog od najprometnijih aerodroma svijeta.

“Pristup zelenom prostoru i zdravoj hrani za nas je izuzetno bitan. To je dio naše misije,” rekao je šumar i stručnjak za jestivo bilje Michael McCord koji upravlja projektom.

Zdrav mentalitet, izgradnja zajednice

“Šumu hrane” u posjedu gradskog odijela za parkove održava više od 1,000 dobrovoljaca i susjeda koji sade, zalijevaju i oblikuju oazu. Među sadnicama dnevno bude i više od 50 volontera.

Carla Smith, gradska vijećnica koja je sudjelovala u pokretanju projekta, kaže da je dragovoljno održavanje svjedočanstvo potencijala šume u izgradnji zajednice.

>>>Paljenje korova | GIF

“To je zapravo park za svakoga,” rekla je. “Svaki put kad odem tamo, tamo je ta zajednica koja poštuje i cijeni svježu i zdravu hranu. Tamo postoji mentalitet ljudi koji znaju uzeti samo ono što im treba.”

CNN piše da je šumski park hrane u Atlanti dio šireg, saveznog trenda. U SAD-u trenutno postoji najmanje 70 područja za besplatni uzgoj i ubiranje hrane, uključujući gradove Seattle, Portland i Asheville.

McCord veli da mu je drago zbog razvoja urbane poljoprivrede. “Sve što se nalazi u prostoru parka je poučno, bilo to drveće, staze, pčele ili povrće. To je meni najvažnije – da podižemo svijest o održivosti i poljoprivredi.”