PolitikaPreporučeno

U EP-u najutjecajniji Nijemci, od hrvatskih zastupnika Zovko i Picula | EU Matrix

Zastupnica HDZ-a i Europske pučke stranke Željana Zovko najutjecajnija je među hrvatskim zastupnicima u Europskom parlamentu i 57. ukupno od 705 eurozastupnika, po indeksu EU Matrixa za ovu godinu. Jedini Hrvat koji je još uspio ući u ‘top 100’ utjecajnih SDP-ov je Tonino Picula.

>>>Vote Watch prepoznao snažan utjecaj Picule na europsku politiku trgovine i vanjskih poslova

“To je veliko priznanje za mene kao zastupnicu i za sav rad koji činim ovdje. To znači da su aktivnosti prepoznate kao utjecajne, dobre i cijenjene”, kazala je Hini Zovko, potpredsjednica Odbora za vanjske poslove Europskog parlamenta i zamjenica koordinatora EPP-a za vanjske poslove.

“Za mene osobno to je iznimna čast i nagrada za sve što sam radila u proteklom mandatu”, kazala je Zovko, dodavši da je to uspjeh i HDZ-a.

>>>Željani Zovko novi mandat potpredsjednice Odbora za vanjske poslove EP-a | AFET

Od hrvatskih europarlamentaraca na popisu 100 najutjecajnijih zastupnika još je i SDP-ov Tonino Picula koji je zauzeo 93. mjesto.

Najutjecajniji Nijemci

Prema istom istraživanju, njemački su zastupnici ukupno najutjecajniji u Europskom parlamentu.

Od manjih zemalja utjecaj iznad snage njihove zemlje ostvaruju malteški, luksemburški i finski zastupnici, dok najslabiji utjecaj u odnosu na snagu zemlje ostvaruju slovački, ciparski i slovenski zastupnici, objašnjava EU Matrix.

Algoritam na temelju kojega se izrađuje lista temelji se na formalnom i neformalnom položaju zastupnika u Europskom parlamentu, radu na donošenju uredbi i direktiva, političkoj mreži, članstvima u odborima te obrascima glasanja, navodi se na stranicama EU Matrixa.

>>>‘Velika čast’: Željana Zovko izabrana za potpredsjednicu europskih pučana

Pet najutjecajnijih zastupnika su redom predsjednica EP-a Maltežanka Roberta Metsola, predsjednik EPP-a Nijemac Manfred Weber, finska zastupnica Heidi Hautala iz Zelenih, predsjednica kluba zastupnika Socijalista i demokrata Iratxe Španjolka Iratxe Garcia Perez i belgijski konzervativac i predsjednik Odbora za proračune Johan Van Overtveldt.

Pratite nas na Google vijestima