PolitikaPreporučeno

U Francuskoj pozivi na povratak maskama | COVID-19

Francuska ministrica zdravstva Brigitte Bourguignon u ponedjeljak je građane pozvala na ponovno korištenje zaštitnih maski uslijed svježeg vala obolijevanja od COVID-19 potaknutog novim inačicama omikrona.

“Ne kažem da bi to trebalo biti obveza, ali tražim od francuskih ljudi da stave masku u javnom prijevozu,” rekla je za RTL.

>>>Njemačka: zbog ‘covid maske i za primjer drugima’ ubijen 20-godišnjak 

“Nije da ja to samo preporučujem, ja to tražim,” dodala je pa pozvala na povratak maskama i u drugim zatvorenim prostorima, ugostiteljskim objektima i na radnim mjestima.

Francuska je u ponedjeljak otkrila 17,601 zarazu, najviše u 24 sata od 18. travnja.

Incidencija

Na reaktivaciju obveze nošenja maski u javnom prijevozu pozvao je i nacionalni lider za strategiju cijepljenja, Alain Fischer, rekavši da se nacija, poput drugih europskih zemalja, nalazi uslijed novog vala koronavirusa.

>>>Liga protiv maski i druge paralele između Španjolice i Covida

Francuska postojanu plimu dnevnih slučajeva bilježi od kraja svibnja, sedmodnevni prosjek zaraza tada je iznosio 17,705, da bi u posljednjem tjednu skočio na 71,018.

>>>‘Moramo prestati s covid teatrom’: guverner Floride pozvao studente da skinu maske | VIDEO

Iako je incidencija brzorastuća, ona je još uvijek daleko od do 366,179 slučajeva koji su u sedmodnevnom razdoblju detektirani početkom godine.

Hospitalizacije

Broj hospitaliziranih 18. je lipnja pao na 13,876, najnižu razinu u šest mjeseci, ali se otad povećao za 1,223 na 15,099, najveća brojku u posljednja četiri tjedna.

>>>5,254 pacijenata na intenzivnoj skrbi, treći nacionalni lockdown u Francuskoj | COVID-19

Reuters podsjeća da tradicionalna latencija između porasta broja zaraza i njihovog zrcaljenja u broju hospitaliziranih traje oko dva tjedna, isto vrijedi i za smrtne slučajeve.

Broj mrtvih od bolesti COVID-19 kroz 24 sata do utorka povećao se za 48, na 149,406.

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima